klassiek meets pop

Wist je dat veel populaire muziek gebruik maakt van klassieke muziek? Van dance tot rap, van pianosonate tot symfonie, ontdek met onderstaande video's wie welke muziek heeft geleend voor het creëren van een nieuwe hit.

Russians vs Lieutenant Kijé 

'In Europe and America there's a growing feeling of hysteria' is de openingszin van Russians. Verderop vraagt zanger Sting zich af 'How can I save my little boy from Oppenheimer's deadly toy?'. Het politieke lied, met verwijzing naar de uitvinder van de atoombom, spreekt zich uit tegen de Koude Oorlog tussen Rusland en de Verenigde Staten.

De melodielijn waarop Sting zijn politieke woorden zingt komt uit de 'Romance' uit de Lieutenant Kijé Suite van de Russische componist Sergei Prokovjev. Prokovjev componeerde deze muziek voor een gelijknamige film in 1934. In de film creëren medewerkers van het hof uit angst voor de Tsaar een fictieve luitenant, die allemaal avonturen beleeft.  

Adagio for dance

In de dancemuziek wordt heel veel klassieke muziek gebruikt. Tiësto is een van de bekendste DJ's die met klassiekers hele stadions in trance weet te brengen. Beroemd is zijn bewerking van Mozarts Requiem als opening van het dancefestival Sensation in 2003, maar ook zijn Adagio for Strings. Het beroemde werk voor strijkers werd niet alleen door Tiësto bewerkt, maar ook door William Orbit en Ferry Corsten en opende in 2004 de Olympische spelen.

Het geliefde werk van de Amerikaanse componist Samuel Barber is beroemd om zijn slepende, emotionele en verstilde melodie in de strijkers. Een favoriet op herdenkingen en begrafenissen. De inspiratie voor dit werk vond Barber in een heel andere onverwachte hoek, namelijk in het gedicht Georgica van de Romeinse schrijver Vergilius.

muziek tegen depressie

De tranentrekker van Celine Dion All By Myself sleepte de door haar lief verlaten Bridget Jones in de gelijknamige film door de droevige periode. Misschien had Sergej Rachmaninov wel hardop mee willen zingen. Hij componeerde zijn tweede pianoconcert na een hevige depressie. Een mooie match dus, de melodie van Rachmaninovs tweede deel Adagio Sostenuto en Dion's lied.

Reverie

Een mijmering, een dagdroom. Ella Fizgerald droomt weg op de melodie van die Debussy in 1938 componeerde. 

lied wordt popsong

Een ander bekend fenomeen: een Italiaans aria, Franse chanson of Duits lied dat omgetoverd wordt tot een populaire song. Soms met weinig aanpassingen, alleen met vertaling, soms met allerlei toevoegingen. Met Can't Help Falling in Love geeft Elvis Presley een eigen draai aan het Franse klassieke lied Plaisir d'amour van componist Jean-Paul-Égide Martini (1741–1816).

rap op klassiek

Leen een beroemd motiefje van Beethoven, beat eronder, goed verhaal erboven en klaar! Nas bewijst dat het werkt met I Can

Het klassieke werk is natuurlijk Für Elise van Beethoven, hier in arrangement voor piano en orkest.

in canon

Maroon 5 dacht vast na de zoveelste uitvoering van Pachebels Canon in D, 'hier kan ik vast ook iets mee'. Het populaire klassieke werk voor levensgebeurtenissen, van huwelijken tot begrafenissen, roept bij menigeen herinneringen op. Toepasselijk, en vast niet geheel toevallig, dat leadzanger Adam Levine zingt over 'Memories'.  

klassieke intro, bridge en uittro

Wat zou Fauré zeggen als hij wist dat zijn Pavane in een populaire mix 57 miljoen keer bekeken was op YouTube? Little Mix gebruikt het prachtige Franse werk met een solo oorsponkelijk voor fluit als intro, bridge en uittro in het nummer Little Me

lees ook deel 2 van klassiek x pop

cookies

We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.