Sebastiaan Kemner © Fleur Bijleveld

Uitreiking Nederlandse Muziekprijs aan trombonist Sebastiaan Kemner

Trombonist Sebastiaan Kemner ontvangt de Nederlandse Muziekprijs op zaterdagavond 12 juni 2021 in onze Grote Zaal. De prijs wordt uitgereikt door Ingrid van Engelshoven, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Concert 

De prijsuitreiking vindt plaats na afloop van Sebastiaan Kemners optreden tijdens een concert met het Residentie Orkest onder leiding van Ed Spanjaard. Sebastiaan Kemner stelde het programma voor het concert zelf samen, hij speelt dan werken van Giacinto Scelsi, Beat Furrer, Nicholas Moroz en Hildegard van Bingen.

Voor het concert op 12 juni om 20.15 uur zijn beperkt kaarten beschikbaar voor publiek.


Uitzending NTR

Het concert en de uitreiking zijn ook te beluisteren via het NPO Radio 4-programma Avondconcert op zondag 13 juni om 20.00 uur. Tegelijkertijd zendt de NTR een videoregistratie uit op NPORadio4.nl. De videoregistratie wordt eenmalig aangeboden op hun website en zal niet op een later moment terug te kijken zijn. 

 

De Nederlandse Muziekprijs

De Nederlandse Muziekprijs is de hoogste onderscheiding die het Fonds Podiumkunsten, namens de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, toekent aan jonge getalenteerde musici. Prijswinnaars volgen een studietraject waarin de persoonlijke muzikale ontwikkeling centraal staat. Er wordt tijdens de studie onder andere gewerkt met musici uit binnen- en buitenland.

Uit het rapport van de commissie Nederlandse Muziekprijs:

‘Sebastiaan Kemner is een charismatische multimusicus. Via Kemner wordt de trombone een fontein van kleuren, een instrument met verschillende gezichten. Kemner is een meertalige muziekmaker. Maar hij is meer dan een trombonist. Hij is ook een verteller, met een breed palet aan ‘talen’ – soms lyrisch, soms ronduit brutaal. Of het om Monteverdi, Gabrieli, Berio, of Messiaen gaat, hij spreekt telkens het specifieke muzikale dialect dat past bij deze werken en brengt de muziek op een zeer aansprekende wijze naar zijn toehoorders.’ De commissie vindt Sebastiaan Kemner een voorbeeldige ambassadeur voor zijn instrument. Zij kijkt met grote belangstelling uit naar zijn toekomstige projecten.

Sebastiaan Kemner

Trombonist Sebastiaan Kemner (1990) wil zijn publiek kennis laten maken met de schoonheid en veelzijdigheid van zijn instrument. Hij reist als solist en kamermusicus de wereld rond voor optredens, en om masterclasses te geven. Het liefst werkt Kemner aan grensoverschrijdende, verrassende nieuwe concertprogramma’s. Vaak werkt hij samen met componisten. Kemner legt zich daarnaast toe op het verkennen van de academische kant van zijn beroep: hij voltooide in 2018 een masteropleiding aan de befaamde University of Oxford, waar hij inmiddels is toegelaten tot het PhD-programma.

meer over Sebastiaan Kemner