muzikale wereldrecords

Recordpogingen zijn altijd leuk. Want wie wil nu niet de beste, grootste, langste van de wereld zijn? Bekijk hier een aantal bijzondere muzikale wereldrecords! 

het grootste orkest

Het wereldrecord voor het grootste orkest wordt om de zoveel jaar verbroken. Het levert leuke video’s op van massale muzikale bijeenkomsten.   
 
2013 
Artistiek leider James Morrison brengt 7224 musici bijeen op het Queensland Music Festival in Australië. Op het programma staat een medley bestaande uit ‘Waltzing Matilda’, ‘Ode to Joy’ en ‘We Will Rock You’.

 


2016
Meer dan 7500 musici kwamen bijeen in Frankfurt, waarmee het record uit 2013 verbroken werd. Op het programma: Beethoven's ‘Ode to Joy’.


 

2019
Het wereldrecord voor het grootste orkest is nu in handen van Rusland. In 2019 kwamen 8097 musici uit 85 regio’s bijeen om het volkslied uit te voeren. Het Guinness Book of Records zegt daarbij dat rond de 20.000 mensen meezongen. Wie oh wie gaat een nieuwe poging wagen dit record te verslaan? 


 
 
meest uitgevoerde compositie voor wereldrecords

Opvallend detail: bij heel veel wereldrecords wordt het slotkoor uit Beethovens Negende Symfonie ‘Ode an die Freude’ uitgevoerd. Een bijzondere prestatie voor een componist die 250 jaar geleden geboren werd, toch? Beethovens werk lijkt alles te bevatten wat een massabijeenkomst nodig heeft: een opzwepende melodie, verbroederende tekst en mooie afwisseling van solistische met koorpassages. Bekijk hier 10.000 Japanners die in samenwerking met een Duits koor ‘Ode and die Freude’ zingen:


 
 
meeste instrumenten

In 2013 kwamen 476 musici bij elkaar om een compositie van Rupam Sarmah uit te voeren. 315 verschillende instrumenten worden bespeeld en 106 zangers doen mee. Met prachtig resultaat: 


 
 
de stilste muziek 

Sommige recordpogingen gaan verder dan een vermelding in het Guinness Book of Records en bevragen de essentie van muziek. Want wat is muziek eigenlijk? Kan je een compositie, waarin niemand een instrument bespeelt, nog wel muziek noemen? John Cage vindt van wel. Hij componeerde in 1952 4’33’. Tijdens een uitvoering van dit muziekstuk loopt de pianist naar de piano om vervolgens 4 minuten en 33 seconden geen enkele toets aan te raken. Met een stopwatch worden de drie delen getimed. Uiteraard kan deze compositie ook op andere instrumenten worden uitgevoerd. 
 
Met het muziekstuk bevraagt Cage wat muziek nu eigenlijk is en benadrukt hij dat stilte nooit absoluut is. In de 4 minuten en 33 seconden zal altijd omgevingsgeluid te horen zijn, al is het maar het in- en uitademen van de uitvoerend musicus. Is dit omgevingsgeluid dan de muziek? ‘Everything we do is music’, aldus Cage. 
 
Kijk hier naar de stilste compositie ter wereld: 

 

Zelfs te ‘beluisteren’ op Spotify: 
 


het langste muziekstuk

Om nog even bij John Cage te blijven, het langzaamste en daarmee het langst durende muziekstuk staat ook op zijn naam. ‘As SLow aS Possible’ heet de compositie. De uitvoering begon in 2001 en is nog steeds aan de gang! Op een orgel in het Duitse plaatsje Halberstadt zal in het jaar 2460 de laatste toon moeten klinken. De eerstvolgende toonverandering vindt trouwens plaats op 5 september 2020, tevens de viering van de 108ste geboortedag van Cage. De huidige toon is te beluisteren op de website van de compositie.
 
Luister ook een deel van deze compositie op Spotify: 

 
 

de langste videoclip

In een neerslachtige bui? Dit is je kans om 24 uur lang naar ‘Happy’ te luisteren van Pharrell Williams te lusiteren! In 2013 vestigde Williams een wereldrecord met de langse videoclip ooit door zijn single ‘Happy’ 24 uur lang, 360 maal achter elkaar, af te spelen. Een heel legioen aan fans deed mee: in de muziekvideo zie je ze dansen en playbacken op het populaire nummer. Het is allemaal terug te zien en luisteren op YouTube:

 
 

de snelste violist

Mensen zijn tot bijzondere dingen in staat. ‘Flight of the bumblebee’ is duidelijk hét stuk dat je zo snel mogelijk moet spelen. Youtube staat er vol mee. In deze video een interview met de snelste vioolspeler ter wereld:

 
 

jongste muziekproducer

De vijf jarige Junior Kemist is de jongste professionele muziekproducer. In februari zette hij dit wereldrecord op zijn naam, eerder in bezit van de tienjarige Konomi Yamasaki uit Japan. In deze video zie je Kemist in de opnamestudio zijn eerste single opnemen met rapper Daddy Freddy: