oorlogsverhalen & muziek:
muziek voor 4 mei

‘Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken wij allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.’ aldus het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Herdenken is onlosmakelijk verbonden met muziek. De Nationale Herdenking op de Dam, maar ook andere lokale herdenkingen, worden altijd omlijst met live muziek. De muziekkeuze is deels voorgeschreven. 

taptoe-signaal 

Vlak voor de twee minuten stilte, klinkt het Taptoe-signaal. Dit signaal wordt gespeeld door een trompet of hoorn. De naam voor dit signaal komt van het commando ‘tap toe!’ (‘Sluit de biertap!’) dat vroeger in kazernes werd gebruikt om duidelijk te maken dat de dag voorbij is. Vermoedelijk wordt het Taptoe-signaal daarbij al sinds het begin van de zeventiende-eeuw geblazen.  

Wilhelmus 

De stilte wordt na twee minuten verbroken door het Wilhelmus. Het eerste couplet wordt gezongen. 
Lees hier meer over het Wilhelmus. 

muzikale begeleiding kranslegging 

De compositie 'Tot de doden' van Rob Goorhuis is in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei geschreven en wordt sinds 2000 gespeeld tijdens de kransleggingen op de Dam. Het stuk bestaat uit een proloog en drie delen. De titel van het stuk verwijst naar een gedicht van Ed Hoornik.  

overige muziek 

‘Tot de doden’ is niet de enige compositie-opdracht speciaal voor de Nationale Herdenking. In de loop der jaren zijn diverse nieuwe composities gemaakt om de herdenking muzikaal te omlijsten. Daarnaast doet het 4 en 5 mei comité diverse suggesties voor de muziek. Hieronder zijn stukken van Bach, diverse Nederlandstalige liederen zoals ‘Merck toch hoe sterck’, maar ook filmmuziek zoals ‘Hymn to the fallen’ uit Saving Private Ryan. 

blaas mee! 

Heb je een blaasinstrument? Blaas dan mee tijdens het Taptoe-signaal op 4 mei om 19:58.

download de bladmuziek 

Lees ook de overige artikelen.

oorlogsverhalen en muziek


wartime concerts 

Concerten in een lege ruimte? Toen de Tweede Wereldoorlog gaande was gebeurde het al. De pianiste Myra Hess benaderde de directeur van de National Gallery en organiseerde klassieke concerten in het lege museum.

lees meer 

radio oranje

Wat werd er eigenlijk tijdens de Tweede Wereldoorlog geluisterd? Ontdek hieronder een aantal fragmenten van Radio Oranje. 

lees meer