oorlogsverhalen & muziek:
radio oranje

Wat werd er eigenlijk tijdens de Tweede Wereldoorlog geluisterd? Het Instituut voor Beeld en Geluid biedt online een aantal uitzendingen van Radio Oranje. Radio Oranje was het radioprogramma dat de Nederlandse regering vanuit Londen uitzond. Iedere avond om 9 uur werd het programma uitgezonden. Naast officiële berichten werd ook muziek uitgezonden. Van spotliederen tot soldatencabaret. Ontdek hieronder een aantal fragmenten. 

Nederlands soldatencabaret 1941 

Op 28 maart 1941 krijgt een soldatencabaret de ruimte op Radio Oranje. Martiaal klinken de zingende soldaten. Ze zijn vol vertrouwen op te marcheren en voor Nederlands vrijheid te strijden. 

luister via het Instituut voor Beeld en Geluid 

anti-Duits cabaret van De Watergeus 1941 

Voor het amusement op Radio Oranje zorgde het cabaretgezelschap De Watergeus. Deze uitzending bevat een spotlied over Adolf Hitler en Hermann Göring die naar Engeland oversteken. 

luister via het Instituut voor Beeld en Geluid 

Jetje van Radio Oranje 1942 

In de uitzending van 6 juni 1942 zingt Jetty Paerl een spotliedje over een NSB’er. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte Jetty Paerl als Jetje van Radio Oranje mee aan het cabaret De Watergeus. 

luister via het Instituut voor Beeld en Geluid  

Lees ook de overige artikelen.

oorlogsverhalen en muziek

muziek voor 4 mei 

Herdenken is onlosmakelijk verbonden met muziek. Het Taptoe-signaal, het Wilhelmus en de muzikale begeleiding bij de Kranslegging. Ontdek hier in vogelvlucht.

lees meer 


wartime concerts 

Concerten in een lege ruimte? Toen de Tweede Wereldoorlog gaande was gebeurde het al. De pianiste Myra Hess benaderde de directeur van de National Gallery en organiseerde klassieke concerten in het lege museum.

lees meer 

cookies

We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.