online lunchbreak concerten voor de mensen thuis

Op maandag 13 april start de Doelen een serie lunchconcerten vanuit de Grote Zaal. Iedere doordeweekse middag rond de klok van 12.15 zal een bijzonder en anders dan anders mini-concert te zien en te beluisteren zijn van onder andere, Karsu, Arthur en Lucas Jussen, Maarten van Veen & Nicole Jordan, Lucie Horsch, Melissa Fortes & Paulo Bouwman, Willem 't Hart, Certain Animals, Benjamin Herman, Ruwhel & Manq Carrot en Aart Strootman. De concerten zijn te bewonderen via de social media kanalen van de Doelen. 

Een enthousiast Doelen team is druk in de weer met het plannen en registreren van de concerten en hoopt met dit initiatief artiesten, die noodgedwongen thuiszitten, een podium te bieden en om wat verlichting te brengen in de huiskamers. De Doelen heeft voor juist dit tijdstip gekozen omdat lunchtijd meestal een moment is waarop je met collega’s of vrienden een momentje rust pakt, even bijkletst en oplaadt voor de rest van de dag. Voor de thuiswerkers ontbreekt dat moment nu met alle gevolgen van dien. De lunchbreak kan een vast moment worden om even door middel van prachtige muziek alle sores te vergeten en ondertussen je boterhammetje op te eten samen met andere online bezoekers. Terwijl de niet thuiswerkers, in de zorg, de supermarkten, het openbaar vervoer, de haven, de bouw, de schoonmaak, kinderopvang en winkels op een later tijdstip kunnen genieten van het Doelen aanbod via de social media kanalen.

Doelen directeur Janneke Staarink: “Wat we nu heel erg missen is de dynamiek van ons huis, de artiesten en hun muziek en het contact met het publiek. Met dit initiatief proberen we veelal Rotterdamse artiesten, musici en andere makers die het in deze crisis moeilijk hebben een steuntje in de rug te geven. Ook de musici die al op ons programma stonden, maar waar de concerten van zijn opgeschort hopen we te kunnen programmeren.”

Strenge regels

Vanwege de strenge regels die momenteel gelden verlopen de opnames welhaast als een militaire exercitie. Overleg vanaf afstand, ontvangst bij de artiesteningang zonder toeters en bellen, minimale technische bezetting en heel af en toe een verantwoordelijke programmeur in een verder uitgestorven zaal. Ook de artiesten houden op het podium veel meer afstand dan gewoonlijk. Na afloop ook geen bloemen of omhelzing, maar wel het genot van prachtige muziek.

Melissa Fortes

Artiesten die al geboekt zijn in deze periode en het podium zullen betreden zijn onder meer de in Rotterdam alom geroemde jazz- en soulzangeres en stijlicoon Melissa Fortes met haar Kaapverdische en Braziliaanse sound. Fortes zal op het Doelen podium bijgestaan worden door fenomenale Cabo gitarist Paulo Bouwman.

Karsu

De geplande wereldtournee van de Nederlands-Turkse zangeres en pianist Karsu,  waarbij zij achtereenvolgens Japan, Marokko en Amerika zou aandoen viel onlangs, vanwege de corona crisis, in het water. Zij speelt maandag 13 april in de Doelen een geweldige mix van Engelse en Turkse songs van haar eind vorig haar uitgebrachte album. (i.s.m. Mystiek Productions)

Satie

Kind aan huis, concertpianist en artistiek leider van het Doelen Ensemble Maarten van Veen zal samen met de tegenwoordig in Rotterdam woonachtige Canadees-Caraïbische mezzosopraan Nicole Jordan op dinsdag te zien zijn tegens de Online Lunchbreak. In een verder verlaten Doelen brengen zij werken van onder anderen Erik Satie en Ives. Van Veen: ”We spelen onder andere ‘Seul á la Maison’ van Erik Satie en Ik moet zeggen de vervreemding in zijn muziek is exact zoals ik me nu op straat voel.” Nicole Jordan: ”Maar we eindigen ons concert, om de mensen een beetje op te beuren. Met een vrolijke noot: ‘La Diva de l’Empire’ van dezelfde componist!”

Het Doelen wensenlijstje voor de lunchconcerten groeit gestaag. Ieder concert wordt afgesloten met een kort vraaggesprek over de periode waarin we nu leven.