Keti Koti 2024

Culturele Modeshow
  • ma 1 jul ’24
    13:00 - 20:00
    Hal Grote Zaal

Van 13:00 tot 20:00 staat de Doelen in het teken van de culturele modeshow. Hier worden diverse traditionele klederdrachten uit Suriname, Afrika en het Caribisch gebied gepresenteerd. Daarnaast zijn er verschillende workshops zoals de Mara lensu- workshop uit het Caribisch gebied, de Angisa vrouwen uit Suriname, en de Aso-oke/ Géle hoofddoek bindwijze, uit Nigeria. Verder zijn er kraampjes, muziek en een 360 video photobooth.

Het evenement is een initiatief van GVGT in samenwerking met (Dia di Tula) Kadena Kibrá, Nigerian Women of Integrity Forum,Tailors & Wearers, en de Kaapverdiaanse Batoek organisatie. 

Kadena Kibrà
Voor het project Culturele Modeshow gebruiken zij de naam Kadena Kibrà. Dit platform werd vorig jaar opgericht in verband met activiteiten rondom Keti Koti. Kadena Kibrà betekent letterlijk "gebroken ketenen", een vertaling van Keti Koti. 

Nigerian Women of Integrity Forum
Het Nigerian Women of Integrity Forum is een ledenorganisatie van het United Nigerian Platform in Nederland, de overkoepelende organisatie voor alle Nigerianen. Hun doel is om de culturele diversiteit van Nigeria te laten zien en alle etnische groepen te vertegenwoordigen.

Tailors & Wearers
Stichting Tailors & Wearers is een initiatief van koto- en angisa-deskundige Jane Stjeward-Schubert, antropoloog Ella Broek en fotograaf Michelle Piergoelam. Het doel van de stichting is om kennis te verzamelen en informatie te ordenen over de Afro-Surinaamse klederdracht. Door deze kennis toegankelijk te maken, willen zij bijdragen aan het behoud en de verlevendiging van de Afro-Surinaamse klederdracht als culturele vormgeving.

Batuku é Nos Alma
Batuku é Nos Alma betekent "Batuku is onze ziel" en is een titel afkomstig uit het bekende gedicht van Nha Dunda, geschreven door Kaberdiano Dambarà als eerbetoon aan Batuku. Deze samengestelde groep werd in 2020 opgericht door leden van verschillende Batuku-groepen uit Rotterdam. Hun bekendste nummer is "Rabenta Correnti", wat "Ketenen Verbroken" betekent.