Naïssam Jalal Trio - Quest of the Invisible

Between silence and trance
  • di 7 nov ’23
    20:30
    Eduard Flipse Zaal
  • Exclusief servicekosten: €3,50 per bestelling. Lees hier over het ruilbeleid. 

Een beweging tussen schaduw en licht, contemplatie en trance, stilte en muziek

Voor haar nieuwste project heeft Naïssam Jalal de Braziliaanse pianist Leonardo Montana en de Frans-Armeense contrabassist Claude Tchamitchian uitgenodigd voor een zoektocht naar het onzichtbare.

Het repertoire van Quest of the Invisible bevindt zich op het kruispunt van Westerse, traditionele mystieke muziek en modale jazz. Het neemt de vorm aan van melodische thema's die soms heel eenvoudig zijn maar soms ook veel complexer. Stilte wordt omarmd, het ritme leidt altijd naar een trance in een repetitieve, hypnotische vorm, en soms versterkt de stem de instrumenten. Deze zoektocht naar het onzichtbare balanceert tussen schaduw en licht, contemplatie en trance, stilte en muziek.

Hamid Drake werd uitgenodigd voor 4 nummers van het dubbelalbum. Het album won de "Victoire du Jazz 2019", de hoogste jazzprijs in Frankrijk, en heeft sinds de release zowel bij critici als bij het publiek veel lof ontvangen. Het trio heeft al talloze concerten gegeven en er staan nog veel andere gepland in Europa, Amerika en Afrika.

NAÏSSAM JALAL - fluit, nay, stem, compositie

Fluitist en componist Naïssam Jalal komt uit een muzikaal rijke achtergrond die wordt gevoed door passie en nieuwsgierigheid. Geboren in Parijs als kind van Syrische ouders, heeft ze de essentie van de Europese en Arabische klassieke muziek, de kunst van de jazzimprovisatie, de urgentie van hiphop, de euforie van funk en de vitaliteit van tradities uit Afrika samengebracht.

In een voortdurende zoektocht met onbegrensde nieuwsgierigheid schittert ze door haar vermogen om de banden tussen verschillende muzikale culturen en gebieden te combineren. 

CLAUDE TCHAMITCHAN (contrabas)

De afgelopen dertig jaar heeft Claude Tchamitchian gewerkt op verschillende artistieke gebieden en originele muziek gecomponeerd voor dans en theater. In 1994 richtte hij Emouvance op, een bedrijf dat hem in staat stelt om artistieke projecten te ontwikkelen en betrokken te zijn bij hedendaagse en geïmproviseerde muziek. In dezelfde periode richtte hij het Lousadzak Ensemble op, een van de belangrijkste punten van zijn gevarieerde carrière.

LEONARDO MONTANA (piano)

Leonardo Montana werd geboren in 1977 in de stad La Paz van Colombiaanse en Engelse ouders en groeide op tussen Bahia (Brazilië) en Guadeloupe (Franse Antillen). Geïnspireerd door de Caribische ritmes uit zijn jeugd, en vele andere invloeden, is de muzikale wereld van Leonardo origineel en breed. Door zijn diverse deelnames aan eclectische projecten blijft hij zijn praktijk en vaardigheden verbreden.

A quest that oscillates between shadow and light, contemplation and trance, silence and music. Naïssam Jalal approaches the shores of spirituality with a totally invested quartet

France Musique