Eivind Aarset | Jan Bang

Last Two Inches of Sky
  • vr 3 nov ’23
    deuren open
    19:30
    start
    20:30
    eind
    22:00
    Eduard Flipse Zaal

Een meeslepende muzikale ervaring door gerenommeerde jazzmuzikanten

"Last Two Inches of Sky", uitgebracht door Punkt Editions op 23 september, is een ambitieuze en boeiende mix van sonische schilderkunst en art-pop; een nieuw hoogtepunt in het gezamenlijke werk van Eivind Aarset en Jan Bang.

Terwijl de naadloosheid en warmte van het eerdere werk van het duo nog steeds aanwezig zijn, is het nieuwe album stevig geworteld in een bas-/beatsfundament dat veel te danken heeft aan de Jamaicaanse geluidssystemen uit de jaren 70, maar geplaatst is binnen een duidelijk context van de jaren 2020.

Aarset en Bang werken sinds de vroege jaren 90 samen in constellaties met onder andere Nils Petter Molvær, Bugge Wesseltoft, Sly & Robbie en Jon Hassell. "Snow Catches on her Eyelashes" (2020) was hun eerste opname als duo, een album dat veel lof ontving en John Eyles van All About Jazz inspireerde om te schrijven: "Aarset, Bang en hun gezelschap worden steeds sterker, net als de Noorse scene. Voorwaarts en omhoog."

Als je met gesloten ogen luistert, biedt dit krachtige nieuwe album van Eivind Aarset en Jan Bang precies de ontsnapping die je nodig hebt. Dicht bij de zon, misschien, maar verankerd door het ritme.

Eivind Aarset

'Eivind Aarset wordt vandaag gewijd als een van de grootste Scandinavische gitaristen, een meester van het licht wiens onderzoek en geluidsidentiteit doorklonken bij talloze muzikanten buiten de jazzwereld.'

Zijn debuut als bandleider bij Jazzland Recordings werd door de New York Times beschreven als "een van de beste post-Miles Davis elektrische jazzalbums", waarmee hij een hoge standaard neerzette die Aarset consequent heeft gehaald en overtroffen, zowel in de studio als tijdens liveoptredens.

Als een van de meest gevraagde gitaristen in Noorwegen heeft Eivind Aarset samengewerkt met Jon Hassell, David Sylvian, Laurie Anderson, Bill Laswell, Sly & Robbie, Tigran Hamasyan, Jan Bang, Jan Garbarek, Marilyn Mazur, Andy Sheppard, Hamid Drake, Husnu Selnederici en Arve Henriksen, om er maar een paar te noemen. Hij heeft samengewerkt met de band van Nils Petter Molvaer (verschenen op al zijn albums tot 2010, inclusief het baanbrekende album "Khmer" en het prijswinnende "ER" uit 2006). En niet in de laatste plaats heeft hij een langdurige samenwerking met Dhafer Youssef, zowel live als in de studio.

Jan Bang

Jan Bang is een Noorse muzikant en platenproducer die heeft samengewerkt en opgenomen met Sidsel Endresen, David Sylvian, Jon Hassell, Tigran Hamasyan, Dai Fujikura, Nils Petter Molvær, Eivind Aarset, Arve Henriksen en Erik Honoré - met wie hij in 2005 het Punkt Festival heeft opgericht.

Jan is een van de meest getalenteerde en invloedrijke producers in Noorwegen en is het soort muzikale vernieuwer en bruggenbouwer die er consistent in slaagt progressief denken te combineren met populair aantrekkingskracht. Altijd op zoek naar mogelijkheden om muziek, muzikanten en publiek vooruit te helpen, creëert hij nieuwe ontmoetingsplaatsen en muzikale intersecties.

credits

Jan Bang live sampling | Eivind Aarset gitaar | Audun Erlien basgitaar | Anders Engen drums