© Caro Linares

talkshow De Kronieken

culturele talkshow voor jong en oud van Woordnacht en de Doelen

De Kronieken is de culturele talkshow voor jong en oud van Woordnacht i.s.m. de Doelen. Hans Sibarani en Alek Dabrowski spreken iedere maand in de Doelen Studio met literaire en culturele gasten uit Rotterdam, Nederland en Vlaanderen. Ze lichten nieuwe boeken en voorstellingen uit, maar polemiek, furore of bijzondere gebeurtenissen in de stad komen ook aan bod. 

Met op zondag 11 juni onder meer science fiction, chanson, cinema, televisie en Rotterdam als bureaucratisch doolhof.

Programmamaker Bob Visser (1949-2023) werd spraakmakend als cineast en televisiepionier en zette daarmee ook Rotterdam op de kaart. Auteur Rien Vroegindeweij en Jacques van Heijningen, oud-directeur Rotterdams Filmfonds, spreken over hun band met Bob Visser en zijn artistieke betekenis. Met beeldmateriaal van fotograaf Hansje de Reuver.

Anna Rottier & Anke Van den Bremt maakten de eerste Nederlandse vertaling van Aniara, een wonderbaarlijk epos in verzen over een ruimteschip op drift. Schrijver en dichter Harry Martinson vestigde er voorgoed zijn naam mee. Hij won de Nobelprijs voor literatuur die tot tragische gevolgen leidde en uiteindelijk zijn harakiri in een Stockholmse hotelkamer.

Marianne van den Anker was als wethouder Veiligheid en Volksgezondheid een gedreven bestuurder die haar focus onder meer richtte op prostitutie, kindermishandeling en huiselijk geweld. Vorig jaar werd ze de nieuwe Rotterdamse Ombudsman. Wat wil ze bereiken? Hoe invloedrijk is haar functie en hoe kijkt ze naar het groeiende wantrouwen tegen de overheid?

Met Le Cri de la Nuit en NOresign, lunitic looking for love produceerde singer-songwriter en muzikant Muriel twee bevlogen albums waarmee ze zich bewoog tussen pop en chanson. Ze treedt op in De Kronieken en spreekt aan tafel over haar schrijfdebuut Getuigenis van een gek: een openhartig en nuchter persoonlijk relaas waarvan deze maand de tweede druk verschijnt.