ENEMY

Kit Downes | Petter Eldh | James Maddren
  • di 27 jun ’23
    20:30
    Eduard Flipse Zaal
  • Exclusief servicekosten: €3,50 per bestelling. Lees hier over het ruilbeleid. 

Fel intens en prachtig ingewikkeld, 'Enemy' belicht drie briljante en creatieve muzikale geesten

ENEMY - het pianotrio van Kit Downes, Petter Eldh en James Maddren - treedt op
muziek van hun ECM-opname 'Vermillion' uit 2022 en hun aanstaande album uit 2023 op de WeJazz
label.

Kit Downes is een BBC Jazz Award-winnende, Mercury Music Award genomineerde solo artiest voor ECM Records. Hij toerde de wereld rond met piano, kerkorgel en harmonium en komt nu naar de Doelen. Hij is tweemaal bekroond met de 1e plaats in Downbeat's Critics Poll Rising Star voor respectievelijk de categorieën Orgel en Keyboard, en zijn ECM-platen 'Obsidian', 'Dreamlife of Debris' en 'Vermillion' zijn uitgebracht met veel lovende kritieken.

In gesprek met Kit zegt hij: “Deze plaat is anders dan wat ik eerder heb gedaan. We hebben onszelf in een gebied geduwd waar we nog niet eerder in hebben gespeeld, wat een meer op kamermuziek georiënteerd geluid is. De complexe ritmische component is nog steeds intact, maar verpakt in een andere esthetiek.”

Vermillion laat ons kennismaken met Kits uitzonderlijke pianistische kwaliteiten in een triocontext met vaste medewerkers Petter Eldh op bas en James Maddren op drums. Een zorgvuldig samengesteld pianotrio-programma dat zachte lyriek en gedurfde creatieve uitbarstingen in gelijke mate betreedt.

Downes, wiens eerdere ECM-aanbieding Dreamlife of Debris door BBC Music Magazine een "werk van buitenaardse schoonheid" werd genoemd, bewerkt enkele van zijn meest uitgebreide stukken tot nu toe op Vermillion. Opgenomen in het Auditorio Stelio Molo in Lugano, en geproduceerd door Manfred Eicher, schetst het driedelige een uniek ontwerp voor deze instrumentatie in een duidelijk samenspel en creëert het een diepgaande studie van Kit Downes' brede muzikale verbeeldingskracht in het proces.

Concert gepresenteerd in samenwerking met North Sea Round Town.

Het getuigt van zijn status van wereldklasse

The Guardian

credits

Kit Downes piano | Frans Petter Eldh contrabas | James Maddren drums