Rotterdam Soos: voetbalopera

bekijk Gods of the Game op het scherm in de Studio
  • zo 27 nov ’22
    15:00
    de Doelen Studio
    geweest

Opera bij de Rotterdam Soos! Videoregistratie van de kritische Britse ‘footy’ opera over corruptie, macht, liefde, vriendschap en verraad in de voetballerij 

Gaan we kijken of niet? Dat houdt veel voetballiefhebbers op het ogenblik bezig. Nu het WK voetbal in Qatar op het punt staat te beginnen zijn de discussies over wat de NOS ‘het meest controversiële WK ooit’ noemt volop losgebrand. 

De winkels liggen vol oranje petjes en sjaals, een reclamefilmpje van Jumbo met hossende bouwvakkers werd snel teruggetrokken en de koning en minister-president weten nog steeds niet of ze naar Qatar afreizen of niet. Ondertussen ontmoeten de Nederlandse voetballers arbeidsmigranten na een training in Doha en worden zij gevraagd uitspraken te doen over mensenrechten. 

De Rotterdam Soos van 27 november, als Nederland al twee keer gespeeld heeft, tegen Senegal (21 november) en Ecuador (25 november), staat helemaal in het teken van voetbal. Maar niet het voetbal dat we gewend zijn, maar voetbal als opera! 

Gods of the Game 
In de Doelen Studio vertonen we de kritische Britse ‘footy opera’ Gods of the Game. Een bijzondere productie over corruptie, macht, liefde, vriendschap en verraad in de voetballerij.

Begin oktober woonde programmeur Mieke van der Linden live de opera bij in Grange Park Opera House in het plaatsje Horsley in Surrey, zo’n uur buiten Londen. Voor de opname van Factory Films waren tientallen voetbalfans uit het noorden van Engeland naar het prachtige operahuis gekomen om de opera, waarin zij zelf een grote rol spelen als koor, mee te maken. 
 
Dirty tricks 
"Het werd a night to remember", aldus van der Linden. "Het verhaal is gesitueerd in de toekomst, als de vrouwen en mannen wereldkampioenschappen samenvallen en de bobo’s samenkomen om het volgende gastland te kiezen. De corrupte president Victor Puzo probeert zijn zin door te drijven maar zijn dirty tricks worden door de twee voetbalsterren Viko en Eva onthuld." De opera werd op 14 november door Sky Arts uitgezonden in de UK en is op 27 november te zien op het scherm van de Doelen Studio. 

Gods of the Game is een heerlijke kritische opera, perfect voor deze woelige dagen van wel of niet kijken, met befaamde comedian Lee Mack als commentator. 
 
Dore van Duivenbode introduceert de opera, met Mieke van der Linden aan haar zijde. 

Een kritische Britse ‘footy’ opera over corruptie, macht, liefde, vriendschap en verraad in de voetballerij 

credits

Muziek: Five-A-Side 
Componist: Phil Porter 

Cast:  
Michel de Souza: Viko 
Milly Forrest: Eva 
David Webb: Soren 
Alan Ewing: President 
Idunnu Münch: Martina 
Lee Mack: Commentator 

Young Football Legend Rufus Bateman 
The Grange Park Orchestra Chorus 
The Gascoine Orchestra 
The Football Fan Chorus