© Foppe Schut

talent break - Skazka Kwartet

winnaars van het Storioni Concours
  • wo 16 nov ’22
    12:30 - 13:00
    inloop vanaf 11:30
    de Doelen
    geweest

Het Skazka Kwartet, ontstaan in 2020, is een nieuw gezicht in het Nederlandse kwartetlandschap. Skazka (ска́зка) is het Russische woord voor verhaal of sprookje, en dat is precies wat het kwartet nastreeft: het vertellen van verhalen. Als winnaars van het Storioni Concours 2022 zullen zij dit seizoen hun opwachting maken in enkele grote Nederlandse zalen. De jonge musici hebben alle vier hun sporen in de kamermuziekwereld verdiend en bundelen nu hun liefde voor strijkkwartet in het Skazka Kwartet.

In seizoen 2022/23 is het Skazka Kwartet te horen in o.a. TivoliVredenburg, De Doelen en op het Storioni Festival 2023. Eerder speelden zij voor Entrée, de jongerenvereniging van het Concertgebouw, verzorgden zij een live-stream in TivoliVredenburg en waren zij te zien op het Delft Fringe Festival en het Peter de Grote Festival (huidige Aurora Festival). Ook produceerden zij een aantal eigen projecten, waarvoor zij steun ontvingen van het Fonds Podiumkunsten en de Gemeente Utrecht. Het kwartet was live te horen op Radio 4 in het programma Spiegelzaal, waar ze later dit seizoen zullen terugkeren.

Sinds 2020 is het kwartet verbonden aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie, waar zij lessen volgen bij artistiek leider Marc Danel en gastdocenten als Pierre Colombet (Quatuor Ébène) en Luc-Marie Aguera (voormalig Quatuor Ysaÿe). Ook volgden zij masterclasses bij het Jerusalem Quartet in het kader van de Zeister Muziekdagen. Het kwartet is het Nationaal Muziekinstrumentenfonds (NMF) dankbaar voor het in bruikleen geven van Dmitry’s vioolstrijkstok, Lisa’s altviool en Emma’s cello.

programma

Beethoven strijkkwartet op. 59 nr. 2 'Razumovsky'

credits

Lena ter Schegget viool | Dmitry Ivanov viool | Lisa Eggen altviool | Emma Besselaar cello

© Foppe Schut