COLUSCA: Der Seelen Paradies

Echoes from the Middle Ages
  • za 14 jan ’23
    20:15 - 22:00
    inloop vanaf 19:15
    Hillegondakerk
    geweest

Dit concert is verplaatst van de Pelgrimsvaderkerk naar de Hillegondakerk. Kaartkopers worden per e-mail op de hoogte gebracht.

Met Der Seelen Paradies tilt Colusca de luisteraar boven de wereld van alledag. Met 800 jaar oude muziek over aardse én hemelse liefde, wordt het ‘paradijs in de ziel’ in de schijnwerpers gezet. Als pelgrims die de kerk betreden, dompelt Colusca het publiek langzaam onder in de zintuiglijke en emotionele niveaus van de paradijselijke Hortus Conclusus; een tuin vol geborgenheid waarin de wonderbaarlijke natuur de vijf menselijke zintuigen weerspiegelt. Hier heerst Maria – de Koningin der Engelen – met liefde en gevoel.

Aan de hand van Bernard de Ventadorns lied over bloemen en kruiden, de eenhorn uit het 13e eeuwse Jenaer Liedermanuscript, de Codex Engelberg uit de 15e eeuw en een sprookje van Hans Arp, wordt de 'ziel van de mens, die het paradijs bezit' bezongen: dat is de aanleiding om de klankkleuren van het leven op te sporen en, toekomstgericht, de verbinding met het licht der Engelen te zoeken. Met Hildegard von Bingens visioen van het 'Middelpunt der Mysteriën' en haar lied voor de Engelen, dat 800 jaar wijsheid omvat, verheffen we ons even boven de sleur van het dagelijks leven.

Colusca is gefascineerd door het kopergroen uit de middeleeuwen: als je het eraf poetst, worden onontdekte muzikale schatten blootgelegd. Het vrouwentrio pakt het patina aan met stem, fluit en vedel, en legt teksten bloot die zo modern zijn dat ze soms bijna dadaïstisch lijken. Op deze wijze weten de drie specialisten in de vroege Europese muziek hun programma's en vertolkingen fris en actueel te houden.

Om 19:45 uur vindt een korte inleiding plaats door een van de leden van het ensemble over de muziek die er tijdens het concert te horen is.

 


 

concert thema's en series:
ruilen niet mogelijk