Umbra Ensemble: Runes of Resilience

Echoes from the Middle Ages
  • za 11 mrt ’23
    20:15
    Hillegondakerk
  • Excl. servicekosten: €3,50 per bestelling (m.u.v. externe verkoop). Meer weten over de servicekosten? Klik hier.
    Lees hier over het ruilbeleid. 

Dit concert is verplaatst van de Pelgrimsvaderkerk naar de Hillegondakerk. Kaartkopers worden per e-mail op de hoogte gebracht.

Luister naar middeleeuwse liederen uit IJsland en de andere Scandinavische landen, waaronder liederen uit de alleroudste IJslandse manuscripten (Hymnodia en Melodia) en meer dan 600 jaar oude liederen uit Noorwegen en Denemarken (waarvan IJsland afwisselend onderdeel uitmaakte). Het IJslandse deel van het repertoire is vastgelegd op de recent uitgekomen cd Bjargrúnir.

De liederen zijn vele generaties doorgegeven, en vertellen van het harde leven op IJsland, dat gevormd werd door het klimaat, het onherbergzame platte land, de trauma’s die van generatie op generatie werden overgedragen en de oerkracht van de natuur.

De relatief nieuwere gedichten, en dan met name die door vrouwen werden geschreven, zijn de echo van deze ingrijpende ervaringen. Tegelijkertijd zijn ze een teken van onophoudelijke volharding, gedrevenheid en onverschrokkenheid.

Het Umbra Ensemble blaast deze liederen en teksten nieuw leven in, door ze niet alleen aan de oppervlakte te brengen, maar ook door prachtige composities en arrangementen waarbij zij zich begeleiden op viool, contrabas, celtic harp en slagwerk.

Vanaf het begin volgt Umbra een visie waarbij een eigen muzikale wereld wordt gecreëerd door, met een geheel eigen en uniek geluid, zowel oude als nieuwe muziek uit te voeren. Daarnaast voert Umbra ook regelmatig moderne muziek uit van de bekendste hedendaagse IJslandse componisten. 

Umbra is wordt door de critici gezien als "een van de interessantste ensembles in IJsland, vanwege de muzikale ambitie en uitstekende arrangementen” op het gebied van oude en traditionele muziek."

Om 19:45 uur vindt een korte inleiding plaats door een van de leden van het ensemble over de muziek die er tijdens het concert te horen is.