Lina_Raül Refree

intense hedendaagse fado
  • za 26 nov ’22
    20:15 - 21:30
    inloop vanaf 19:00
    Eduard Flipse Zaal
    geweest

Een compleet nieuwe en innovatieve opvatting van fado, maar zonder de emotie van de muziek, de saudade, te verliezen

Toen de Spaanse muzikant en producer Raül Refree Lina hoorde zingen in de befaamde Clube de Fado in Lissabon werd hij totaal van zijn stuk gebracht door haar krachtige, fantastische stem. Zijn reactie was instinctief. 

Een dag later zat het tweetal in een speciale opnamestudio, omringd door vintage synthesizers zoals Moogs, Arps, Oberheims en Rolands, plus een piano. Raül Refree ving Lina's stem in een analoge wolk en dit bleek het begin van een prachtige samenwerking te zijn, waarin besloten werd om het repertoire van de grootste fado-zangeres aller tijden, Amália Rodrigues, op geheel nieuwe wijze te arrangeren. En hoe!

Lina_Raül Refree brengt inderdaad wel fado, maar in plaats van begeleiding op akoestische en/of Portugese gitaar, wordt de volle, geladen stem van zangeres Lina op een zeer organische en uiterst smaakvolle manier begeleid door intense soundscapes en inventief pianospel van Raül Refree op toetsen en electronica. 

Lina is een multitalent. Zij studeerde en speelde theater en zong ook opera, maar fado ligt haar het meest aan het hart. Haar stem is ontroerend en vol diepte.

Raül Refree is een unieke muzikant en een van de meest vernieuwende producers van de laatste tijd. Zo heeft hij flamenco een nieuw perspectief gegeven. Hij produceerde en speelde onder andere met artiesten als Rocio Márquez en Niño de Elche, en bracht fantastische duo-platen uit met Rosália en Sílvia Pérez Cruz. In 2020 produceerde hij ook nog enkele andere platen, waaronder die van Lee Ranaldo (Sonic Youth).

Let op! Dit concert is verplaatst van de Jurriaanse Zaal naar de Eduard Flipse Zaal. Kaartkopers worden via de servicemail geïnformeerd.

Lina_Raül Refree are updating traditional Portuguese fado for the 21st century

The Guardian, UK