ROAM Night

een ontdekkingstocht langs concerten, performances en installaties met pianorebel Francesco Tristano, Zuid-Afrikaanse cellist/alleskunner Abel Selaocoe, Ragazze Quartet, cocktails, dj’s en meer
  • vr 28 okt ’22
    19:00 - 23:15
    inloop vanaf 19:00
    Jurriaanse Zaal
    geweest

De eerste editie van ROAM Night komt eraan. Dompel je onder, kies je eigen weg, luister, dans, voel, proef en doe mee! Mis dit niet!

 

ROAM Night is een mini-festival waarin je grensverleggende klassieke makers van nu ontdekt. Een avondvullende line-up met onverwachte benaderingen en interdisciplinaire samenwerkingen op het hoogste niveau. Roam door het gebouw en laat je verrassen.

Muzikale ontmoeting
De virtuoze Zuid-Afrikaanse cellist Abel Selaocoe speelt met Ragazze Quartet en percussionist Remco Menting Duende het diverse programma Duende met eigen muziek en werken van Vivaldi en Terry Riley. 

Abel Selaocoe denkt niet in hokjes: klassiek geschoold, maar met sterk doorklinkende Zuid-Afrikaanse roots laveert hij moeiteloos tussen genres en stijlen. Hij combineert improvisatie, zang en body percussion met westerse en niet-westerse muziek. Zijn vermogen om al deze tradities te verbinden klinkt door in Duende, een dialoog tussen Afrikaanse en West-Europese muziek. Ritmische drive en uitgesponnen melodieën wisselen elkaar af. De twee tradities flirten met elkaar en dagen elkaar uit. Duende is een viering van crossculturele muzikale vreugde.

Pianorebel
Remixen, improviseren, (her-)interpreteren, arrangeren, componeren en spelen: allemaal onderdeel van de toolbox van pianist Francesco Tristano. In zijn eigenzinnige recitals vervagen grenzen en vervormen bekende klanken tot nieuwe werelden.

Muzikale duizendpoot
Het Chieko Ensemble is een jong, multicultureel collectief rondom cellist, zanger en componist Chieko Donker Duyvis, dat je meeneemt in een sprookjesachtige klankwereld met muziek uit alle windstreken. Toegankelijk en verfrissend in hun eigen composities en avontuurlijke improvisaties, laten ze klassieke muziek, jazz en Braziliaanse grooves op een unieke manier samenkomen. 

Kinetische sculpturen
Looming is een performance van beeldend kunstenaar Iris Woutera en pianist/componist Mink Steekelenburg (ook bekend als Winterdagen), gebaseerd op de improvisatie van het moment. Acht cirkelende vormen worden door dansers in beweging gezet en reageren op de frequentie van de muziek. Het is een instalatie waar je je doorheen kunt bewegen en meditatief in kunt onderdompelen.

Mixtape-installatie
Dertig jaar lang bracht NMC (New Music Cassettes) cassettebandjes, en later cd’s, uit met de nieuwste Britse klassieke muziek. Voor hun dertigjarig jubileum heeft NMC nog één keer een cassette uitgebracht, een cult-icoon. Producer, electronisch artiest en DJ Beatrice Dillon werd gevraagd om in de NMC-archieven te duiken. Ze knipte en plakte een bijzonder jubileum-exemplaar bij elkaar, gemaakt met fragmenten van oude cassettes - van Benjamin Britten tot Anna Meredith. Voor het eerst is deze mixtape als installatie doorlopend te beluisteren tijdens deze ROAM Night.

Stedelijke spiritualiteit
Kems Kriol
is een dj, producer en multi-instrumentalist gevestigd in Rotterdam. Zijn muziek wordt beschreven als Kaapverdische en Colombiaanse stijlen met een moderne elektronische aanpak.
Zijn live optredens en muzikale koers zijn geïnspireerd door zijn intieme ervaringen met zijn spirituele identiteit, vaderschap en intergenerationele erfenis van de sobere stedelijke plekken in Nederland.

Klassiek meets cult
De films van Bleu Danube zijn kleine arthouse meesterwerkjes. De drie korte films die speciaal voor ROAM zijn geselecteerd zijn het beste te omschrijven als Bach / Hindemith / Leclair meets urban dance / Kill Bill / experimentele documentaire. Voor het eerst in Nederland te zien!

Dit is nog maar het begin! Klik op 'in winkelmandje' en bestel kaartjes!

credits

Ragazze Quartet | Abel Selaocoe cello | Remco Menting percussie

Francesco Tristano piano

Chieko Donker Duyvis Ensemble

Looming een werk door Atelier Iris Woutera
Iris Woutera
​autonoom kunstenaar | Mink Steekelenburg compositie / piano | Evgenia Rubanova, Kim Hoogterp, Liza Zhukova, Maria Zhukova performers | Grischa Runge lichtontwerp 

Bleu Danube concept | Fahmi Alqhai, Isabel Villanueva, Leila Shayegh & La Cetra Barockorchester Basel muziek | Carmen Muñoz, Carlos Kerr Jr. dans | Adrián Cores, Alejo Restrepo regie