© Raphaël Neal

Red Sofa Young: klassiek? van nu

The Hermes Experiment / Two Envelopes / Kluster5
  • za 29 apr ’23
    19:30 - 22:15
    inloop vanaf 19:00
    Jurriaanse Zaal
    geweest

klassiek met een vraagteken

Wie kijkt naar de nieuwste generatie klassiek geschoolde makers kan maar één ding concluderen: grenzen vervagen en hokjes verdwijnen. Daarom klassiek met een vraagteken, want wat zegt een label als 'klassiek' nog in deze tijd? Om die vraag te beantwoorden programmeert de Doelen twee keer per jaar Red Sofa Young, een avond waarin jonge makers van nu centraal staan. Soms nog ruw, soms heel mooi, maar altijd vernieuwend en verrassend. Deze editie The Hermes Experiment, Two Envelopes en Kluster5.

The Hermes Experiment is een rising Brits ensemble met een benadering van programma’s die bijna iets wegheeft van een pop-setlist. Met harp, stem, klarinet en contrabas bewerken ze van alles en nog wat, vlechten ze oud en nieuw aan elkaar, spelen ze elektronisch en akoestisch en hebben ze al een flink aantal spannende en succesvolle albums op hun naam staan. 

Two Envelopes werd in 2015 gevormd door klavecinist Lisa Kokwenda Schweiger en percussionist Jacob Vanneste. Samen zorgen ze voor avontuurlijke en experimentele combinaties van bijv. performance of elektronica met een klassieke kern. Two Envelopes was in 2022 ensemble in residence bij Gaudeamus.

Een ‘visueel album’, zo noemt Kluster5 hun nieuwste concept getiteld Perceived Reality. Het grensverleggende album is een combinatie van film en muziek, waarvan ze deze avond één helft vertonen: de vervreemdende en artistieke fantasiewereld van componist Alexandre Kordzaia, die zich afspeelt in het Georgië van zijn jeugd, vlak na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.

credits

The Hermes Experiment
Anne Denholm
harp | Oliver Pashley klarinet | Marianne Schofield contrabas | Heloise Werner sopraan

Two Envelopes
Lisa Kokwenda Schweiger
klavecimbel | Jacob Vanneste percussie

Kluster5
Kluster5
concept en muziek | Alexandre Kordzaia compositie | Gijs Besseling regie | Frerik de Jong audio