Klangforum Wien en Bas Wiegers

’Speicher’ van Enno Poppe
  • wo 22 feb ’23
    20:15 - 21:35
    inloop vanaf 19:00
    Jurriaanse Zaal
    geweest

Dit concert is verplaatst van de Jurriaanse Zaal naar de Willem Burger Hal. Het is een sta concert, dus zitplaatsen zijn vervallen.


Fascinatie dreef Enno Poppe tot zijn grootste zesdelige cyclus Speicher, die voor het eerst compleet in Nederland te horen is – een overrompelende ervaring. Bas Wiegers is de vaste gastdirigent van het wereldberoemd topensemble Klangforum Wien. 

Met Speicher onderstreepte Enno Poppe zijn reputatie als een van de spannendste componisten van onze tijd. De titel betekent ‘reservoir’, maar ook ‘geheugen’: met kleine motieven weeft Poppe een steeds groter netwerk van klank. Verwacht geen hoogdravende intellectuele uitputtingsslag: Poppes muziek komt ‘direct uit het lichaam’, zoals de Neue Zürcher Zeitung schreef. De fysieke, bijna tastbare klanken zoeken alle uitersten op en gaan voorbij als een aaneenschakeling van minidrama’s die je alleen maar ademloos kunt beleven. 

 

Speicher, beleefde vorige week zijn premiére in Wenen. De Volkskrant volgde Wiegers (49) in de aanloop naar een van de lastigste klussen uit zijn loopbaan. Hoe bereidt hij zich voor? Hoe verlopen de repetities? En hoe helpt hij publiek dat op nieuwe klanken de tanden stukbijt? 

Bas Wiegers nam een podcastaflevering op met Enno Poppe. Op het moment van de opname werkten ze samen aan Speicher met Klangforum Wien. Ze spreken over het bepalen van de ideeën die je in een stuk wilt stoppen, Enno's liefde voor idiomatisch materiaal en zijn nauwe relatie met de spelers, die zo belangrijk is voor de manier waarop hij schrijft. Luister de podcast via Spotify of Apple Podcast

programma

Enno Poppe Speicher I-VI 

open programmatoelichting

credits

Klangforum Wien Bas Wiegers dirigent 

© Paz Guillen