© Meinke Klein

Belinfante Quartet

Kamermuziekvereeniging Rotterdam
  • di 4 okt ’22
    20:15 - 21:40
    inloop vanaf 19:00
    Jurriaanse Zaal
    geweest

Het jonge Nederlandse Belinfante Quartet herdefinieert ‘de drie grote B’s’ (Bach, Beethoven, Brahms) naar Bologne, Bosmans en Britten. Bologne, voluit Joseph Bologne Chevalier de Saint-George, had in zijn tijd de bijnaam De zwarte Mozart, maar gelukkig beginnen we in te zien hoe denigrerend die bijnaam was. Hij was namelijk een alleskunner. Zo was hij naast componist o.a. schermkampioen en revolutionaire leger-aanvoerder. Van de talloze opera’s, strijkkwartetten, symfonieën en concertos is weinig bewaard gebleven, maar gelukkig zijn zijn strijkkwartetten herontdekt in de afgelopen jaren.  
 
Het strijkkwartet van Henriëtte Bosmans is, mede dankzij het Belinfante Quartet, in de laatste jaren een beetje de trots van de Nederlandse strijkkwartet-scene geworden. Een impressionistisch strijkkwartet dat zeker niet onderdoet voor bijvoorbeeld Ravel en Debussy. 

 

Om 19:30 kunt u luisteren naar een voorprogramma van het Mokuton Quintet.

Mokuton Quintet is een groep bestaande uit 5 Portugese klarinettisten, allen studenten aan Codarts, Hogeschool voor de Kunsten, Rotterdam. De groep, opgericht in 2020, wordt gecoacht door Pieter  Nuytten, fagottist van het Rotterdams Philharmonish Orkest. Daarnaast ontvangen  ze lessen van klarinettisten Bruno Bonansea en Julien Hervé, eveneens verbonden aan het RPhO.

Het Mokuton Quintet heeft de afgelopen jaren veel concerten gegeven, onder andere in de Doelen, tijdens het ZOOM Festival en op het ‘Festival Solidário 2021 – Orquestra do Alto Minho’. Hierbij heeft het een steeds duidelijker eigen signatuur opgebouwd. Naast het uitvoeren van bestaande werken maakt de groep ook arrangementen en schrijft het eigen stukken waarbij de traditionele Portugese muziek een belangrijke rol speelt. Onlangs zijn ze geselecteerd om deel te nemen aan het Grachtenfestival Conservatorium Concours 2023. Voor dit prestigieuze concours bereiden ze momenteel een divers programma voor met invloeden uit de klassieke-, folk- en jazzwereld. Daarvan zullen de musici vanavond een tipje van de sluier laten horen.

programma

Bologne strijkkwartet op. 1/6 | Bosmans strijkkwartet | Britten strijkkwartet nr. 2 

credits

Belinfante Quartet


Mokuton Quintet
Joana Lima 
bes- en esklarinet | Adriana Goncalves besklarinet | Maria Mota besklarinet | Jose Antonio besklarinet | Nuno Cunha basklarinet