Julia Philippens © Annelies van der Vegt

Noord Nederlands Orkest en Julia Philippens

jazzvioolconcert van Thomas Beijer
  • zo 5 jun ’22
    20:15
    Grote Zaal
  • Excl. servicekosten: €2,75 per bestelling (m.u.v. externe verkoop). Meer weten over de servicekosten? Klik hier.
    Lees hier over het ruilbeleid.

Van deze muziek wil je op je stoel gaan staan.

Wie anders dan Julia Philippens kan het Jazzvioolconcert van Thomas Beijer uitvoeren? Voor de bekende front-vrouw van Fuse is improviseren op jazzmuziek of klassieke muziek een tweede natuur. Deze twee werelden - jazz en klassiek - komen op unieke wijze samen in de compositie van Thomas Beijer, hier uitgevoerd met het Noord Nederland Orkest.  
 
Thomas Beijer over het Jazzvioolconcert: ‘Er zijn mij geen stukken bekend waarin die twee zaken - het geïmproviseerde en het doorgecomponeerde - op een voor mij bevredigende manier worden gecombineerd. Ik heb het dan over een wérkelijke combinatie, een echte fusie, en dus niet een stuk ‘klassieke muziek’ gevolgd door een improvisatie van de solo-viool. Het een moet werkelijk onvermijdbaar uit het ander voortkomen. Zo ontstaat er wel degelijk een nieuwe subtaal. […] Dit moet een stuk worden waarvan jong, nieuw publiek bij wijze van spreken op de stoel gaat staan. Ik denk dat Julia de ideale figuur is om dat voor elkaar te krijgen.’ 

Het concert start met Michael Daugherty's Red Cape Tango. Het werk is geïnspireerd op de Superman verhalen. In het begin horen we het Dies irae - het thema voor het einde der tijden - in de vorm van een tango. Een afwisseling tussen legato en staccato is een muzikale uitbeelding van een stierengevecht.

Ter afsluiting horen we Benjamin Yusupov's Postludium, Go Tango, Rock. Yusupov scheef deze compositie voor altviolist Maxim Vengerov. De 21ste eeuw biedt talloze mogelijkheden voor culturele uitwisseling. Met dit concert wil Yusupov deze internationale uitwisseling verklanken, door verschillende muzikale stijlen te combineren.


Red Sofa

Dit concert is onderdeel van de Red Sofa. Verkrijgbaar met de Red Sofa strippenkaart en ook in de verkoop als los concert. 

programma

Michael Daugherty Red Cape Tango (uit: Metropolis Symphony) | Thomas Beijer Jazzvioolconcert | Benjamin Yusupov Postludium, Go Tango, Rock (uit: Altvioolconcert) 

credits

Noord Nederlands Orkest | onder leiding van Clark Rundell dirigent | Julia Philippens viool & elektrische viool | in opdracht van Oranjewoud Festival