© Jan Hordijk

Café Paris

Ciconia Consort met pianist Paolo Giacometti
  • zo 22 mei ’22
    15:00 - 16:55
    inloop vanaf 14:00
    Jurriaanse Zaal
    geweest

Twee eeuwen geliefde Franse componisten uit Parijs

Café Paris is een afwisselend concert met twee eeuwen toonaangevende Parijse muziek, en er klinken maar liefst drie Nederlandse premières; het Pianoconcert en de Prélude et Fugue pour orchestre à cordes van Jaques Castérède en Triade van Jean Rivier.

In 2018 nam Ciconia Consort zijn debuut-CD op met Frans repertoire. Dit was niet toevallig. Ciconia heeft een voorliefde voor Franse muziek, maar omgekeerd hebben Franse componisten ook een voorliefde voor het fenomeen ‘strijkorkest’. Vooral in de tweede helft van de 20e eeuw verschijnen veel composities voor deze bezetting. Zo was de eerste symfonie van Castérède een ontdekking voor Ciconia. Nu gaan Ciconia en de gerenommeerde en veelzijdige pianist Paolo Giacometti het avontuur aan met zijn pianoconcert. Kenmerkend voor de compositiestijl van Castérède zijn de lange melodische lijnen en rijke harmonieën die op zeer persoonlijke wijze tot uiting zijn gebracht. Ook zullen in Café Paris werken te horen zijn van bekende componisten als Fauré, Milhaud, Chopin en Bizet.

over Ciconia Consort  
Het strijkorkest Ciconia Consort is een internationaal gezelschap van 20 jonge topmusici. Het orkest staat onder leiding van Dick van Gasteren, die tevens vaste gastdirigent is bij het befaamde Simón Bolívar Orkest in Venezuela. In december 2018 verscheen de debuut CD French Music for String Orchestra, door internationale pers lovend ontvangen. Kijk voor meer informatie op www.ciconiaconsort.nl.

Paolo Giacometti  
Paolo Giacometti studeerde bij Jan Wijn aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam, waar hij in 1995 met de hoogste onderscheiding afstudeerde. Als veelvuldig prijswinnaar soleerde hij met bekende internationale orkesten onder leiding van vooraanstaande dirigenten. Zijn liefde voor de kamermuziek leidde tot meerdere succesvolle samenwerkingen. Giacometti is tevens toegewijd professor aan de Robert Schumann Hochschule in Düsseldorf. programma

Fauré ‘Nocturne’, uit: Shylocksuite op. 57 | Milhaud Kammersymfonie nr. 4 | Castérède Concert voor piano en strijkers | Chopin Nocturne in B Nr. 17, op. 62-1 (arr. Texu Kim) | Castérède Prélude et fugue pour orchestre à cordes | Bizet ‘Adagietto’, uit: L'arlesienne suite nr.1 | Rivier Triade pour orchestre à cordes 

credits

Ciconia Consort | Dick van Gasteren dirigent | Paolo Giacometti piano