Ragazze Quartet © Nichon Glerum

Roaring Twenties

Ragazze Quartet
  • wo 27 okt ’21
    20:15 - 21:30
    inloop vanaf 19:00
    Jurriaanse Zaal
    geweest

1920 vs. 2020: barsten straks de nieuwe ‘roaring twenties’ los? 

Aan het begin van de nieuwe jaren ’20 klinken de echo’s van een eeuw geleden steeds sterker door. Net als honderd jaar geleden zijn er grote verschuivingen zichtbaar: we lopen mondiale marsen omwille van het behoud van een leefbare planeet en voor gelijke behandeling. Grote immigratie- en vluchtelingenstromen komen op gang in het kielzog van het kapitalisme en milieurampen. Ze worden vergezeld door onwaarschijnlijke technologie die het leven tegelijkertijd eenvoudiger én gecompliceerder maakt op manieren die we ons nu nog niet eens kunnen voorstellen.  
 
In Roaring Twenties is het Ragazze Quartet de spiegel die ons terugbrengt naar de vorige eeuw én vooruitblikt naar wat wij denken dat de toekomst zou kunnen zijn. Balancerend tussen spanning, hoop, destructie en opbouw, soms bloedserieus, dan weer met een knipoog. Naast het derde strijkkwartet van Bartók en het tweede van Erich Korngold, zal er ook een nieuw werk klinken van componist Garth Knox, voormalig altviolist van het beroemde Arditti Quartet. 
 
Het kwartet speelt in een decor van foto’s geselecteerd door vormgever Felipe Gonzales Cabezas, met wie zij al eerder samenwerkten. Felipe selecteerde oude en nieuwe foto’s en zette ze naast elkaar in tweetallen die opmerkelijke overeenkomsten of wrange tegenstellingen tonen. Soms tegelijkertijd. Dans, beweging, protest en vooruitgang zijn de centrale thema’s, die actueler blijken dan we hadden kunnen vermoeden toen we dit programma bedachten. 


Red Sofa

Dit concert is onderdeel van de Red Sofa. Verkrijgbaar met de Red Sofa strippenkaart en ook in de verkoop als los concert. 

programma

Béla Bartók Strijkkwartet no.3  
Erich Korngold Strijkkwartet no.2 in Es  
Garth Knox Four into Twenty (geschreven voor het Ragazze Quartet/ premiere)   

om 19.30u gesprek op de Red Sofa
 

download de programmatoelichting

credits

Ragazze Quartet | Felipe Gonzales scenografie