Huelgas Ensemble © Rudy Carlier

geannuleerd | Vlaamse polyfonie

Huelgas Ensemble met Paul Van Nevel
  • vr 5 mrt ’21
    20:15
    Grote Zaal
    geannuleerd

Dit concert is geannuleerd. Kaartkopers worden per e-mail geïnformeerd.

Bekijk de actuele informatie over concerten in seizoen 20/21 via dedoelen.nl/update

Paul Van Nevel onderzocht de invloed van componisten die opgroeiden in het Frans-Vlaamse gebied op de meerstemmige muziek. Met fotograaf Luk van Eeckhout bezocht hij het stille, melancholische landschap en de vele kathedralen, met dit beeldende concert als resultaat.

In de zomer van 2018 verscheen het boek 'Het landschap van de polyfonisten – De wereld van de Franco-Flamands'. In dit boek gaat Paul van Nevel uit van de hypothese dat de imitatieve, melancholische stijl van de Franco-Flamands vorm kreeg door het karakter van het landschap (de stilte, geborgenheid, melancholie) waarin deze componisten hun kindertijd hebben doorgebracht. Meer dan 20 jaar reisde hij samen met de fotograaf Luk Van Eeckhout door de gewesten van deze componisten met als resultaat een uitgebreide documentatie van 168 prachtige foto’s.

In dit concert wordt het publiek in de hypothese meegenomen; bij elk van de 12 uitgevoerde werken worden foto’s geprojecteerd waarop we het Vlaamse landschap uit de kindertijd van de componist te zien krijgen. De luisteraar wordt meegevoerd naar een andere wereld door in totaal 25 foto’s van Franco-Vlaamse landschappen en kathedralen, terwijl het Huelgas Ensemble werken uitvoert van Antoine Busnois, Nicholas Gombert, Johannes Ockeghem, Josquin Desprez, Pierre Manchicourt, om maar enkele te noemen. Het publiek zal zelf de relatie tussen muziek en landschap op de meest indringende manier kunnen ervaren.

programma

Werken van Busnois, Gombert, Ockeghem, Des Prez, Manchicourt | Luk Van Eeckhout fotografie

credits

Huelgas Ensemble | Paul Van Nevel dirigent

cookies

We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.