Sebastiaan Kemner © Fleur Bijleveld

uitgesteld | Trombone obsessie

Residentie Orkest Den Haag met Sebastiaan Kemner

Dit concert wordt verplaatst. Kaartkopers worden per e-mail geïnformeerd.

Bekijk de actuele informatie over concerten in de 1e helft van seizoen 20/21 via dedoelen.nl/update

Trombonist Sebastiaan Kemner in de schijnwerpers! Sebastiaan Kemner is de winnaar van de Nederlandse Muziekprijs 2020. Lees hier meer over deze prijs. Wegens de huidige coronamaatregelen kan de uitreiking helaas niet doorgaan tijdens dit concert. De prijs zou worden uitgereikt door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Ingrid van Engelshoven. De uitreiking en het concert worden verplaatst naar een nader te bepalen datum.

Toelichting concertprogramma

Halverwege de 16de eeuw bloeide er iets bijzonders op in de magistrale San Marco in Venetië. Om optimaal gebruik te maken van de enorme akoestiek van de kathedraal werden koren van zangers en blazers ver uit elkaar geplaatst om zo een stereo effect te creëren. Op deze avond wordt de Doelen omgetoverd tot kathedraal met muziek die van alle kanten komt; 16de-eeuwse muziek van Andrea Gabrieli, maar ook nieuwe muziek van Nicholas Moroz en Wolfgang Rihm. 
 
In de werken van de jonge Britse componist Nicholas Moroz is niet meer te horen waar akoestische geluiden ophouden en elektronica begint - geluid omringt het publiek, vult de zaal, en laat de tijd even stilstaan: ‘What is he whose grief bears such an emphasis, whose phrase of sorrow conjures the wandering stars, and makes them stand like wonder-wounded hearers?’ (Shakespeare, Hamlet 5:1) 
 
Wolfgang Rihm is één van de grootste hedendaagse componisten en in 2002 schreef hij een concert voor alttrombone en twee orkestgroepen, getiteld Canzona per sonare. De 16de-eeuwse Venetiaanse meesters schreven ook stukken met deze titel voor meerkorige koperensembles. Rihm’s Canzona is hier een ode aan. Dit stuk is nog nooit in Nederland uitgevoerd - en überhaupt zelden gespeeld - niet verwonderlijk na het horen van de duivelslastige solopartij! 

programma

Gabrieli Kyrie a 5  | Christe a 8 | Moroz  Nieuw werk (wereldpremiere) | Gabrieli Domine, ne in furore tuo arguas me | Rihm Canzona per sonare | Gabrieli O sacrum convivium | Kyrie a 12  

red sofa gesprek

De gesprekken op de Red Sofa worden in ieder geval in 2020 vervangen door een kort interview vanaf het podium. U hoeft hier niet eerder voor aanwezig te zijn.

Dit concert is onderdeel van onze red sofa serie. Maak kennis met de componisten en musici van nu. De serie (t.w.v. €119) bestaat uit meerdere concerten van nieuwe en actuele muziek. Bij aankoop van de hele serie ontvangt u bericht wanneer u tickets voor het komende concert te reserveren. 

ontdek het red sofa programma        

credits

Residentie Orkest Den Haag | Nicholas Collon dirigent | Sebastiaan Kemner trombone | M.m.v. van vier solozangers van Het Nederlands Kamerkoor 

cookies

We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.