Busch Trio © Kaupo Kikkas

Busch Trio

Pianotrio’s
  • di 6 okt ’20
    20:15 - 21:30
    inloop vanaf 19:00
    Grote Zaal
Het Busch Trio is een van de beste pianotrio’s van hun generatie.

Het Busch Trio, vernoemd naar de legendarische violist Adolf Busch waarvan ensemblelid Matthieu van Bellen de Guadagnini-viool bezit, speelt in dit programma pianotrio’s van Haydn, Mendelssohn en Sjostakovitsj.

Het 41e pianotrio van Haydn draagt de bijnaam ‘Jakobs droom’, naar een notitie van Haydn op een manuscript van het tweede deel. Haydn refereert aan het Bijbelse verhaal waarin Jakob in een droom een ladder ziet waarop engelen afdalen en opstijgen. Muzikaal is dit opstijgen te horen in moeilijke passages in het hoge register van de viool. Dat de viool de leiding heeft in dit trio in plaats van de piano is uitzonderlijk voor Haydn.

Mendelssohns Pianotrio nr. 1 wordt vandaag de dag beschouwd als een van de populairste werken in het genre. In zijn eigen tijd werd de compositie ook al geprezen door collega Schumann.

Sjostakovitsj zijn tweede pianotrio is geschreven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Sjostakovitsj droeg het werk op aan zijn vriend Ivan Sollertinsky, een talent op wiskundig gebied en musicus, die kort voor de première eind 1944 overleed. Het stuk heeft een tragisch einde, geïnspireerd op een joodse melodie, en ook wel de ‘dodendans’ genoemd.

Dit concert is verplaatst van de Jurriaanse Zaal naar de Grote Zaal. Kaartkopers zijn per e-mail op de hoogte gebracht. Geen mail ontvangen? Neem dan contact op met onze kassa. 

programma

Haydn Pianotrio nr. 41 in es | Mendelssohn Pianotrio nr. 1 in d, Op.49 | Sjostakovitsj Pianotrio nr. 2 in e, Op.67

concert zonder pauze

credits

Busch Trio

i.s.m. Kamermuziekvereeniging Rotterdam

cookies

We gebruiken cookies om uw bezoek aan deze website zo plezierig mogelijk te maken. We onthouden bijvoorbeeld uw persoonlijke instellingen. Ook gebruiken we Google Analytics om inzage te krijgen in de gebruiksvriendelijkheid van de website en deze vervolgens te kunnen verbeteren.