MUTED: gecomponeerd voor violiste met gehoorbeschadiging

Samen met collega's Julia Wolfe en David Lang van het Bang on a Can-collectief gingen ze voor haar aan de slag met een gemeenschappelijke compositie waarbij zij de krachten bundelen om ‘het stilste vioolwerk ooit’ te creëren. Zij nodigden Louis Andriessen uit om zich bij dit experiment aan te sluiten. Dit resulteerde in het stuk MUTED.

 

In deVolkskrant vertelde Germino over het stuk:
De muziek van MUTED is niet per se extreem zacht. ‘Het gaat vooral over de perceptie van geluid en over het contrast. Ik speel bijvoorbeeld eerst met een sordino, een demper, erop. Als ik die eraf haal, ervaart het publiek de muziek opeens als luid. Terwijl het niet echt hard is. Geluid werkt net als licht, je went eraan.’ 


Lees het gehele interview met Monica Germino in deVolkskrant.

 

MUTED brengt het publiek niet alleen op de drempel van waarneembaar geluid, het is ook zeer theatraal en wordt vertolkt voor kleine groepen toehoorders in het intieme atelier Van Lieshout in AVL Mundo. Het vormt een reflectie op stilte, op het luisteren, een tegengif tegen het lawaai en het immer toenemende geschreeuw in de wereld van vandaag.

 

 

 

MUTED
Zaterdag 22 en zondag 23 september
Locatie: AVL Mundo - Atelier Van Lieshout