The Dream of Gerontius: Elgars populairste koorwerk

Maak 1 juni in de Doelen kennis met The Dream of Gerontius van Edward Elgar: de reis van een menselijke ziel door het vagevuur. Engelen en demonen vormen het gezelschap op weg naar eeuwige vrede.



'Als er al iets memorabels van mij is, dan is het dit!', schreef Edward Elgar over zijn Dream of Gerontius. De zelfkritische Engelse componist had het gevoel dat dit 'oratorium', geïnspireerd door het gelijknamige gedicht van kardinaal John Newman, zijn beste muziek bevatte. Elgar had Newmans gedicht, waarin Gerontius (dat zoveel betekent als ‘oude man’) droomt over zijn sterfbed en over het leven na de dood, als huwelijkscadeau van zijn priester gekregen en was er blijkbaar door geraakt. Met hart en ziel had hij aan zijn compositie gewerkt, maar de première in Birmingham in 1900 was een flop, omdat er veel te weinig repetitietijd aan was besteed. De Duitse première een jaar later was echter een doorslaand succes en daarna groeide The Dream of Gerontius alsnog uit tot Elgars populairste koorwerk.

De droom

Elgars The Dream of Gerontius begint bij Gerontius op zijn sterfbed. Het koor van gelovigen bidt voor zijn ziel en een priester komt Gerontius bedienen. Onder de hoede genomen door een beschermengel, gaat zijn ziel op reis door het vagevuur. Uiteindelijk vindt hij eeuwige vrede. Edward Elgar – door eerdere koorcomposities ervaren geraakt in het overbrengen van taferelen en emoties – smeedde het verhaal tot een rijk georkestreerd, episch koorwerk vol sonore klanken en prachtige vocale lijnen.

Topcast

Dit is uw kans om Elgars The Dream of Gerontius te beleven met een topcast! Allereerst 'ons eigen' Rotterdam Symphony Chorus. Bij eerdere uitvoeringen van Engels repertoire kreeg het koor niet anders dan lovende reacties, plus duizenden hits op YouTube. Gerontius wordt vertolkt door de overtuigende tenor Andrew Staples. Jennifer Johnston, zijn beschermengel, ontfermt zich over hem met haar warme mezzo en David Soar, de priester, biedt hoop en troost. De zangers en het bedreven BBC Scottish Symphony Orchestra staan onder leiding van de gerenommeerde Britse dirigent Martyn Brabbins, die bekend staat als een pleitbezorger van muziek van eigen bodem. ‘Conducting with tremendous flair, he enabled Cardinal Newman’s poem to unfold with clarity and cohesion’, oordeelde een recensent na Brabbins’ recente uitvoering tijdens een Engels koorfestival. Deze mystieke avond zal u nog lang bijblijven!

© Anneloes Brand

Bestel nu kaarten
The Dream of Gerontius
vrijdag 1 juni, Grote Zaal 20.15 uur

 

© De Doelen

powered by Peppered