Calefax op het podium met vijf zangers van Neue Vocalsolisten Stuttgart

Dit voorjaar gaat Calefax op tournee met de Neue Vocalsolisten Stuttgart. Een leuke vergissing lag vijf jaar geleden aan de basis van het nieuwe gezamenlijke concertprogramma ‘Morphing Relations’.Steffen Krebber bereidde zich voor op een lezing over de imitatie van diergeluiden in de muziek. In voorbereiding hierop verzamelde hij voorbeelden uit de muziekgeschiedenis en speelde op een goed moment per ongeluk twee muziekfragmenten tegelijkertijd af: le chant des oiseuax van Clément Janequin (rond 1500) en Zugvögel von Carola Bauckholt (geb. 1959). Het resultaat was verrassend mooi en ‘begrijpelijk’, door de toevallige stapeling kwam aan het licht hoeveel overeenkomsten er bestaan tussen deze twee muziekstukken waarvan het ontstaan een half millenium uit elkaar ligt.

Krebber mailde ons een audiobestand met de combinatie van deze twee stukken en stak ons aan met zijn enthousiasme voor deze stapeling. Hetzelfde bestand stuurde Krebber overigens naar Stuttgart, naar de Neue Vocalsolisten, en zodoende heeft hij de twee groepen aan elkaar gekoppeld. Toen de samenwerking echt van de grond kwam dachten we natuurlijk aan bovenstaand verhaal en vroegen aan Krebber om zijn toevallige ontdekking te gebruiken in een nieuw werk.

Lees verder wat fagottist Alban Wesly van Calefax vertelt over de samenwerking met Neue Vocalsolisten en de gespeelde nieuwe werken.

Calefax & Neue Vocalsolisten Stuttgart
Morphing Relations

Zondag 29 april 20.15 uur