Matthäus-Passion Nederlandse Bachvereniging: eeuwenoude traditie wordt hersteld

De populairste klassieke muziek in Nederland is vast Bachs Matthäus-Passion. En ieder jaar brengt de uitvoering van de Nederlandse Bachvereiniging in het hele land duizenden bezoekers op de been. De uitvoering van dit jaar, op 19 maart in de Doelen, is een hele bijzondere. Jos van Veldhoven dirigeert Bachs meesterwerk dit jaar voor het laatst als artistiek leider van de Bachvereniging. Daarna geeft hij het stokje door aan Shunske Sato, een van de meest veelbelovende violisten van zijn generatie en sinds 2013 concertmeester van de Nederlandse Bachvereniging. 
Niet alleen dit feit maakt deze uitvoering tot een bijzondere. De Nederlandse Bachvereniging herstelt tijdens deze tour een eeuwenoude traditie.

Tijdens elke dienst op Goede Vrijdag werd in het lutherse Duitsland van de achttiende eeuw het koraal O Lamm Gottes, unschuldig door alle aanwezigen gezongen. Ook bij de uitvoeringen van Bachs Matthäus-Passion. Het koraal werd in 1531 geschreven, maar gaat terug op het gezongen Agnus Dei uit de vroegchristelijke tijd. Door het gebruik van deze bekende melodie in het openingskoor van de Matthäus-Passion spreekt Bach de aanwezigen op een directe manier aan.
Door ook in 2018 voorafgaand aan de Matthäus-Passion met alle bezoekers dit koraal te zingen, wordt een eeuwenoude traditie hersteld en ontstaat er een directe band tussen luisteraars en uitvoerenden.

Beleef deze unieke Matthäus-Passion mee in de Doelen
Maandag 19 maart, Grote Zaal 19.30 uur

Beluister de Nederlandse Bachvereniging in Bachs Matthäus-Passion op All of Bach.

foto © Marcel van der Vlugt

 

© De Doelen

powered by Peppered