interview The LSB Experience door Dolf Jansen


Onlangs sprak ik de drie frontmannen van The LSB Experience, Marcel, Hans en Sjoerd, over hun voorstelling The Story of the Troubadour, de liedjes, de tour en de samenwerking met Dolf Jansen. En dat ik dat zelf ben heeft, dat wil ik graag benadrukken, geen enkele invloed gehad op hun antwoorden.

Waarom eigenlijk the Troubadour (de club, niet de voorstelling)? Ik bedoel, wat interesseert het iemand in Bussum of Vlissingen of Diepenheim nou dat er ergens in Californië een plek was waar ooit mannen met baarden schorre liedjes stonden te zingen?!
'Omdat liefhebbers van de muziek die wij spelen, westcoast, americana, vaak ook houden van mooie verhalen. En die zijn in de Troubadour zeker te vinden. Al onze muziekhelden traden daar op, in de seventies speelden ze allemaal met en door elkaar: The Eagles, Linda Ronstadt, CS&N, Jackson Browne, James Taylor, Mama Cash, Carole King….halloooo! Springsteen speelde er, Neil Young, Joni Mitchell, rapper Sjors…oke, die dan gelukkig niet. The Troubadour, de club die nog steeds bestaat, mag inmiddels echt en met recht legendarisch genoemd worden.'

Wie is de beste muzikant in de band? En wie is de beste vocalist? En de beste drummer?!
'Ach dat wisselt, de ene keer ben ik de beste muzikant, dan weer de beste vocalist en vervolgens de beste drummer…' Aldus Marcel.
Sjoerd antwoordde met een hele verhandeling waarin hij vooral iedereen te vriend probeert te houden (‘Rob is zeker de beste bass-boy en Peter is behalve de beste drummer van de band ook nog de beste percussionist die ik ken!’), voor Hans was deze vraag zo confronterend dat hij antwoordde met 'Huib, Huib, Huib', waarbij opgemerkt dat Huib de hoofd-technieker van deze tour is en vooralsnog geen instrument bespeelt.

Jullie hebben the Story of the Troubadour al een keer of 15, 20 gespeeld voor deze tour - poppodia, openluchttheaters -, hoe vaak heb je in die tijd gedacht ‘waar ben ik aan begonnen?!’ en/of ‘wie heeft die Dolf Jansen erbij gevraagd?!’
'Een keer of 15, 20.'

Daarover geproken: wat voegt die Dolf Jansen eigenlijk toe aan jullie ‘meer dan prachtige liedjes en meerstemmige vocalen..’, zoals ik in een serieuze recensie in een dito krant las…?
'Geweldige humor, gepassioneerd zanger en verteller, en een wandelende muziek encyclopedie.' (echt jammer dat er niet bijstaat hoe goed ik eruit zie, op podium en in kleedkamer - DJ)

Wat is het hoogtepunt van de set?
'Bij een voorstelling speelden we een prachtig door Marcel gezongen nummer van James Taylor, Close your eyes. Een dame op de eerste rij pinkte van emotie een traantje weg. In de 2e set pinkte ze wederom traantjes weg, dit keer omdat Dolf uitermate grappig was. Dat is denk ik waar de voorstelling om draait. Ik vind het zelf als theaterbezoeker geweldig als er meerdere emoties in een voorstelling zitten. In deze voorstelling zelfs vier: het verhaal van The Troubadour, Dolf’s standup en interactie met het publiek, LSB speelt heel veel liedjes en dan vertaalt Dolf het tijdsbeeld van eind jaren zestig/ begin jaren zeventig ook nog eens naar deze tijd, en gaat For what it’s worth niet over Nixon, maar over Trump.'

Hoe zou je willen dat de mensen na dik twee uur Troubadour de zaal verlaten?
Voor Marcel is dat ‘net als ik, met een big smile en na-babbelend over een geweldige avond’.
Voor Sjoerd ‘ikzelf zou de voorstelling graag een paar keer willen zien, maar dat is echter ingewikkeld, omdat het zonder mij echt minder zou zijn..’.
En voor Hans ‘in totale verwarring, diep geroerd, met kramp in kaken en kuiten’.

Ik hoop, lieve lezer, dat u een beeld heeft, van de band, van the Story of the Troubadour. In dat geval bent u meer dan welkom, binnenkort. En als u denkt die mannen zijn gek, maar wel op een prettige manier, kan ik dat alleen maar beamen, en bent u nog meer dan meer dan welkom.

© Dolf Jansen

The Story of The Troubadour is op 29 maart in de Doelen te zien
Bestel hier uw kaarten

foto © Jessica Grezel