Karsu: ‘Ik doe niet aan hokjes’

Een platenbaas bij wie de artiesten hun 'eigen ding' mochten doen, dat bleek een goede route naar succes. Karsu speelt op vrijdag 30 maart in de Doelen een ode aan deze Ahmet Ertegün, oprichter van Atlantic Records. De voorstelling is een muzikale zoektocht naar haar grote grensoverschrijdende inspirator met hits van onder anderen Ella Fitzgerald en Aretha Franklin.Het zaadje voor de voorstelling Karsu plays Atlantic Records werd ruim tien jaar geleden al geplant. Zangeres, pianist en componist Karsu (27) won op haar zestiende een muziekconcours in het Concertgebouw en mocht daardoor in de befaamde New Yorkse Carnegie Hall spelen. Een meisje met Turkse roots dat jazz speelde, dat vonden mensen apart. Maar daar in New York ontdekte Karsu dat er nóg iemand met een Turkse achtergrond in de Verenigde Staten gek was van jazz, rythm and blues en soul. Dat was Ahmet Ertegün (1923-2006), de oprichter van het platenlabel Atlantic Records, die muziek van grootheden als Ray Charles, Aretha Franklin en The Rolling Stones had uitgebracht.

Karsu wilde hem dolgraag spreken, had inmiddels contact met zijn assistent, toen hij plotseling overleed. Weg droom. Maar haar fascinatie voor de man was geboren.

 

Drie eigen albums, een Edison en honderden (internationale) concerten later duikt Karsu in het leven en de eigenzinnige muziekkeuze van haar grote inspirator. In deze voorstelling speelt zij een keer geen eigen composities, maar een ode aan Ertegün én aan veel artiesten die hij groot maakte. Dat doet ze door het fascinerende verhaal te vertellen van ambassadeurszoon Ertegün die in de jaren dertig al dwars door de segregatie heen zwarte artiesten, onder wie Duke Ellington, liet optreden in de chique villa van zijn ouders. Daarbij zingt ze veel hits van onder meer Ella Fitzgerald, Aretha Franklin, Eric Clapton en Led Zeppelin. Karsu: ‘Ahmet stapte over grenzen heen, ik doe dat ook graag en ik hoop dat ik mensen die komen kijken daar ook mee kan inspireren. Tegelijkertijd is de voorstelling ook gewoon een fijne avond boordevol muziek.’

Karsu plays Atlantic Records
vrijdag 30 maart in de Doelen
Bestel hier kaarten

Jonger dan 27 jaar? Dan kosten kaarten slechts een tientje.

 

© De Doelen

powered by Peppered