Neem plaats tussen de orkestleden van Sinfonia Rotterdam

Op zondag 10 december mogen kinderen tijdens het Symphony Kids concert Boaz en Aïsha tussen de musici plaats nemen. Ze kunnen de dirigent, de musici en de instrumenten bijna aanraken. Schrijfster Erna Sassen vertelt het verhaal, terwijl het orkest meeslepende muziek speelt. We spraken dirigent Conrad van Alphen over deze bijzondere opzet in het Wereldmuseum.“Het bijzondere aan deze opzet is dat de kinderen tussen de spelende musici de muziek en het verhaal beleven. De kinderen nemen plaats tussen de orkestleden en om mij heen. De ouders en/of grootouders zitten om het orkest. Dichterbij kan het niet!”

Normaal gesproken sta je als dirigent met de rug naar je publiek. Nu mogen de kinderen tussen de orkestleden zitten en zitten ze voor je. Wat zijn de meest opvallende reacties van kinderen die je tijdens het dirigeren mee krijgt?
Vanaf het begin merk ik dat de kinderen gefascineerd zijn door hoe het dirigeren met zo’n ‘toverstok’ gaat. Het mooiste vind ik de reacties bij het eerste heftige akkoord in de muziek: “Zooooo…” “Wow... “Vet…”. Kort daarna zijn er altijd een aantal kinderen die mij willen helpen en ook willen dirigeren.

Hoe ervaren de orkestleden dat kinderen en hun ouders tijdens Symphony Kids tussen hen in zitten?
Alle orkestleden genieten er enorm van en halen meteen de drempel weg door een praatje te maken met de kinderen, vragen te beantwoorden, iets uitleggen of voor te spelen.

Waarom passen de stukken van Rossini en Haydn zo goed bij het verhaal Boaz en Aïsha dat jullie op zondag 10 december gaan spelen?
Met verteller Erna Sassen hebben wij ervoor gekozen om de voorstelling te beginnen met een sprankelende ouverture van Rossini, waarna het verhaal verweven wordt in de symfonie van Haydn. De muziek van Haydn is van zichzelf heel verhalend, met een groot palet aan klankkleuren en emoties. Erna Sassen heeft hier in haar verhaal meesterlijk gebruik van gemaakt. En door haar verhaal, in combinatie met de muziek, wordt deze voorstelling een perfect geheel voor de kinderen en hun (groot)ouders.

Boaz en Aïsha
Zondag 10 december, 14.00 uur, Wereldmuseum