Oscar Eberle - Han Rehm, 1940

De Rotterdamse beeldhouwer en tekenaar Han Rehm (1908-1970) staat bekend om zijn levendige portretten. Gedurende zijn leven heeft hij veel beelden in opdracht, versieringen voor gebouwen en monumenten vervaardigd.

In Rotterdam en omgeving zijn verschillende van zijn werken te vinden. Zo staat bijvoorbeeld tegenover de ingang van Diergaarde Blijdorp zijn bronzen beeld van atlete Fanny Blankers-Koen en is bij het Stadhuis van Vlaardingen Rehms beeld van Wilhelminia te bezichtigen. Voor de Doelen creëerde Rehm onder andere een wandreliëf van Oscar Eberle (1883-1943). De vermaarde cellist Eberle speelde al op 17-jarige leeftijd in het Concertgebouworkest en wist als pedagoog de liefde voor muziek op vele jongeren over te brengen en was de oprichter van De Lucerne Minstrels.

Han Rehm (1965)
De in Rotterdam geboren getalenteerde Rehm deed meer dan goede sculpturen maken. Hij aquarelleerde en tekende ook. Daarnaast was hij medailleur, ontwierp en vervaardigde hij penningen. Hij maakte onder meer een penning voor de Universiteit Leiden, bestemd voor personen die zich jegens de universiteit bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt. Zijn autonome werk bestond uit figuratieve beelden. Na de Rotterdamse Kunstacademie studeerde hij in Antwerpen, Reading (Eng) en Wenen. Hij was lid van de Rotterdamse Kunstenaarssociëteit en van de Federatie van B.K.K. Gedurende zijn leven heeft hij veel beelden in opdracht, versieringen voor gebouwen en monumenten. Zijn kunst is ook vertegenwoordigd in de Rijkscollectie.

Foto: Tom Gosselaar