TUNBRIDGE/HULTON ARCHIVE

oorlogsverhalen & muziek:
wartime concerts 

Sterker door Strijd is de officiële wapenspreuk van Rotterdam. In januari 1948 kreeg onze stad van koningin Wilhelmina toestemming om de spreuk te gebruiken als herinnering aan de beproevingen die Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog heeft moeten doorstaan. 
 
In deze coronaperiode zien we de leus op veel plekken weer opduiken. Feyenoordsupporters hingen bijvoorbeeld een spandoek op bij verschillende ziekenhuizen. Ook bij de Doelen kozen wij ervoor om Sterker door Strijd in verschillende talen op onze gevel te plaatsen, als hart onder de riem. 
Afbeelding? 
 
Onderdeel van onze Sterker door Strijd campagne zijn de Online Lunchbreaks. Iedere werkdag om 12.15 uur een concert vanuit onze Grote Zaal om de dagelijkse werkzaamheden (of sleur) te doorbreken. 
 
Het is niet voor het eerst dat speciale concerten verlichting bieden in moeilijke tijden. Zonder onnodige parallellen te willen trekken, willen we hieronder een mooi verhaal delen over de concerten die pianiste Myra Hess organiseerde in de National Gallery in Londen tijdens de Tweede Wereldoorlog. 
 
Muziek biedt afleiding, hoop en verbroedert. We kijken enorm uit naar het moment dat wij de muziek weer live met u mogen delen. Tot die tijd kunt u online genieten van onze lunchbreaks. 

Myra Hess en de National Gallery 

Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak besloot de Engelse overheid alle concertzalen, theaters en musea te sluiten om een massaal aantal slachtoffers te voorkomen in het geval van bombardementen. Zo ook werd de National Gallery in Londen gesloten. De kostbare schilderijen uit het museum werden verplaatst naar een veilig depot buiten de stad.  
 
De pianiste Myra Hess benaderde de directeur van de National Gallery, Kenneth Clark, om te vragen of zij klassieke concerten kon organiseren in het lege museum. Een enthousiaste directeur kreeg toestemming van de overheid en zo geschiedde. 
 
Hess haar doel om de klassieke muziek beschikbaar te stellen aan alle Londenaren, slaagde enorm. Iedere dag stonden er lange rijen voor de National Gallery tot op Trafalgar Square om het concert bij te wonen. De concerten waren zelfs zo’n succes dat de gehele oorlogsperiode, van maandag tot en met vrijdag, muziek klonk in het museum. Op het programma stonden populaire werken van Beethoven, Mozart, Bach en Brahms.  
 
De concerten gaven een enorme boost aan het moreel in de periode van ‘cultural black-out' en werden in totaal door 750.000 mensen bezocht in een periode van 6,5 jaar.  
 
Het laatste concert vond plaats in april 1946. De schilderijen keerden toen terug en de National Gallery werd weer een museum. Ter nagedachtenis aan Myra Hess wordt sinds 2006 jaarlijks een Myra Hess Day georganiseerd, waarbij onder andere leerlingen van haar concerten verzorgen in de National Gallery. 
 
Meer weten? Lees het hele verhaal op de website van de National Gallery.

Lees ook de overige artikelen.

oorlogsverhalen en muziek

muziek voor 4 mei 

Herdenken is onlosmakelijk verbonden met muziek. Het Taptoe-signaal, het Wilhelmus en de muzikale begeleiding bij de Kranslegging. Ontdek hier in vogelvlucht

lees meer 

radio oranje

Wat werd er eigenlijk tijdens de Tweede Wereldoorlog geluisterd? Ontdek hieronder een aantal fragmenten van Radio Oranje. 

lees meer 

cookies

By continuing to browse our site, you are accepting our cookie policy. This allows us to offer you personalized promotions and content tailored to your interests, we can also connect to social networks, analyzing and executing traffic, statistics and site performance.