3MA Ballaké Sissoko, Driss El Maloumi, Rajery

club Doelen
  • vr 20 mrt
    20:30 - 23:00
    inloop vanaf 20:00
    Eduard Flipse Zaal
  • Prijzen exclusief servicekosten vanaf €2,75 per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Het trio 3MA besloot samen een muziektaal te ontwikkelen waarbij de melodieën en harmonieën uit hun landen elkaar aftasten, versterken en omarmen. Dit levert iets unieks op!

Het trio 3MA is een muzikale driesprong waarop het uiterste oosten van Afrika, het hoge noorden en het westen elkaar treffen. Hun poëtische muziek bevat warmte, een boodschap van vriendschap en vrede, maar zit ook vol passie, ritme en wonderschone versieringen.

De Malagassiër Rajery ("the Prince of Valiha"), de Marokkaan Driss El Maloumi en de Malinees Ballaké Sissoko bespelen alle drie een snaarinstrument uit de levendige muziektradities van hun land.

Rajery speelt valiha, het nationale instrument van Madagaskar: een besnaarde bamboe buis die ook wel de harp van Oost-Afrika genoemd wordt.

Driss El Maloumi (die onder meer met Paolo Fresu en Jordi Saval speelde) is een van de meesters van de Mahgreb en het Midden-Oosten op de melancholische oud. Het instrument van Ballaké Sissoko (bekend van zijn samenwerkingen met o.a. Ludovico Einaudi en Boubacar Traoré) is de kora, een twaalfsnarige harpluit gemaakt van een kalebas, waar de Malinese griotten al eeuwenlang hun traditionele en poëtische muziek op maken.

De drie muzikanten kwamen elkaar tegen op een muziekfestival in Agadir, Marokko, en het vonkte tussen hen. Samen besloten ze een muziektaal te ontwikkelen waarbij de melodieën en harmonieën uit hun landen elkaar aftasten, versterken en omarmen. En dat levert iets unieks op. 

credits

Ballaké Sissoko kora | Driss El Maloumi oud | Rajery valiha