Eric v. Nieuwland 

Half Easy Trio & ALEXANDER

club Doelen
vr 7 feb
20:30
  • vr 7 feb
    20:30 - 23:00
    Eduard Flipse Zaal
  • Prijzen exclusief servicekosten vanaf €2,75 per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Twee Rotterdamse bandleiders met hun nieuwe projecten.

Half Easy Trio

Winnaar Keep An Eye The Records 2018. Dit is hun debut-album, titel “Dark is Bright”, release-tour. Album gerealiseerd met het gewonnen prijzengeld van de KAE. Bandleider Martin Hafizi – drums (Codarts afgestudeerd) heeft een tof trio samengesteld met als bekende naam in de jazz pianist Frans von Chossy.

Half Easy Trio is een Rotterdamse jazzband die in 2018 werd opgericht. Alle composities zijn geschreven door Martin Hafizi. Volgens Martin gaat muziek maken om het lokken van diepgaande gevoelens bij de luisteraar - ongeacht die negatief of positief, donker of licht, of iets daar tussenin zijn.

Het bereiken van een emotionele opwinding en het delen met het publiek is altijd de belangrijkste reden om op het podium te staan ​​voor deze drie muzikanten. Ze zijn zich ervan bewust dat om dit te bereiken veel risico's vergt en altijd in het moment te blijven. Gelukkig zijn ze niet bang om zulke risico's te nemen. Een van de krachtigste vaardigheden die ze bezitten is het creëren van contrasten, in welke zin dan ook. Ze prikkelen graag je fantasie, want er zit een specifiek verhaal achter elk nummer. Elk van hun uitvoeringen verandert in een muzikale reis en een diepgaande zoektocht naar rijke texturen, schoonheid, energie, kracht en drama. De bandleden worden sterk beïnvloed door Bulgaarse folk muziek, klassieke muziek en veel verschillende subgenres van jazz.

ALEXANDER

Het aankomende album van de Rotterdamse pianist Alexander van Popta komt op een onwaarschijnlijk moment in zijn carrière. Hoewel hij diverse successen behaalde als bandleider, arrangeur of als sideman, zal “Methods To Madness” het debuut zijn onder eigen naam. De productie en composities zijn tevens van eigen hand. “Als de opnamelamp eenmaal brandt, komt het in eerste instantie neer op de uitvoering van de muzikanten. Met Jelle, Thomas en Jamie heb een team van geweldige geesten om me heen. De afgelopen jaren heb ik met ieder van hen mooie momenten gedeeld, dus ik was erg blij toen ze instemden dit project met mij aan te gaan. Maar ik wilde daar niet stoppen.”

“In plaats van enkel een groep van 4 musici op te nemen, wilde ik een album creëren waarbij de studio als extra bandlid gezien kon worden,” vervolgt Van Popta. “Waar sommige studios zich perfect lenen voor een kraakhelder hi-fi geluid wilde ik voor mijn debuut gaan voor een iets meer grittier sound.” In studio Paf, gelegen in thuisstad Rotterdam, vond hij de ideale plek om de geluiden die hij in z’n hoofd had, tot leven te
brengen. “Het is de quirky, ouderwetse vibe die daar hangt die zo ontzettend veel sfeer aan de liedjes toevoegt” vertelt Van Popta. “De band is live opgenomen op een analoge tape machine. Daar bovenop wilde ik gebruik maken van de verzameling vintage instrumenten en effecten die de studio te bieden had. Je hoort mij dus niet alleen achter de August Förster upright piano, maar ook op mellotron, orgel, klavecimbel en vibrafoon. We hebben zelfs een ontstemde Clavioline gebruikt!”

Met betrekking tot de stijl, is Van Popta vrij duidelijk over het geheel. “Het is instrumentale muziek met veel ruimte voor improvisatie,” zegt hij. “De invloed van Jazz is overduidelijk aanwezig, maar qua sound en productie hebben we het op een alternatieve manier benaderd. Muziek wordt vaak gekenmerkt als een combinatie van melodie, harmonie en ritme, maar voor we die ingrediënten herkennen, horen we simpelweg een geluid. Ik hoop dat, wanneer iemand het album opzet, hij of zij iets ervaart, gebaseerd op zowel de liedjes als de opzichzelfstaande sounds.”

Het album “Methods To Madness” wordt in voorjaar 2020 verwacht.

programma

Half Easy Trio | 20.30 uur

ALEXANDER   | 23.00 UUR

credits

i.s.m. Jazz International Rotterdam

 

Half Easy Trio

Franz von Chossy piano | Johannes Fend double bass | Martin Hafizi drums 

 

ALEXANDER

Alexander van Popta componist/arrangeur/producer/ toetsenist/artistiek leider re:freshed Orchestra – Artist in Focus van North Sea Round Town 2019, speelt o.a. met Teus Nobel Liberty Group, KOFFIE en Ntjam Rosie. | Reinier Baas gitaar (vervangt Jelle Roozenburg) | Thomas Pol contrabas | Jamie Peet drums (2e helft van duo Niels Broos & Jamiet Peet: drummer op het snijvlak van hiphop & jazz, explosief, groovend en experimenteel. Samen stond het duo op NSJ 2019, Transition Festival, Eurosonic/Noorderslag)