Gezien Hercules Segers

DoelenEnsemble
  • do 12 mrt
    20:15
    Jurriaanse Zaal
  • Prijzen exclusief servicekosten vanaf €2,75 per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

De wereldpremière! Betreed het vroeg zeventiende-eeuwse Nederlandse landschap van kunstenaar Hercules Segers.

Segers schilderde en etste vooral bergachtige fantasielandschappen en inspireerde daarmee diverse kunstenaars en schrijvers, onder wie de Russisch-Franse schilder Nicolas de Staël en de Nederlandse dichter Hans Faverey. Elmer Schönberger reflecteert in zijn compositie op de wereld van Segers en zijn stads- en tijdgenoten, waaronder Sweelinck. Gezien Hercules Segers is muziek als een landschap om in te verdwijnen.

Elmer Shönberger

 

Schönberger is een schrijver van fictie, toneel en non-fictie, en componist van concert- en theatermuziek. Hij schreef jarenlang voor Vrij Nederland over muziek en publiceerde onder meer De kunst van het kruitverschieten en samen met Louis Andriessen Het apollinisch uurwerk, een standaardwerk over Igor Stravinsky. Bij Meulenhoff verschenen zijn romans Vic, met name en Vuursteens vleugels, en een selectie van zijn muziekbeschouwingen onder de titel Het gebroken oor.

DoelenEnsemble

Maarten van Veen begon bij het DoelenEnsemble als artistiek en zakelijk leider in 2012. Van Veen studeerde als eerste pianist in de geschiedenis af met een klassiek - en een hedendaags pianorecital aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Ton Hartsuiker. Sinds 2003 is hij als dirigent bij diverse bijzondere projecten werkzaam. Zo dirigeerde hij de opera Der Hund van Rob Zuidam, de meest recente opera van Robin de Raaff en dirigeerde hij het DoelenEnsemble voor bijzondere projecten.

Avontuurlijke programmering zijn gepresenteerd in toegankelijk en aantrekkelijke programma's. De grotere orkestrale werken worden gedirigeerd door chef-dirigent Arie van Beek.

Charlotte Riedijk

Charlotte Riedijk heeft gewerkt onder leiding van o.a. Alan Gilbert, Yannick Nézet-Séguin en Stefan Asbury. Als solist was zij te horen bij belangrijke Europese ensembles waaronder het Asko/Schönberg Ensemble, Ze werkt heeft speciaal voor haar geschreven werken uitgevoerd tijdens verschillende festivals in binnen- en buitenland, zoals het Holland Festival en de Frankfurter Feste.

Ze werd opgeleid door Charles van Tassel aan het Sweelinck Conservatorium Amsterdam, waar ze ook de operaklas volgde. Al tijdens haar opleiding gaf ze als assistent hoofdvaklessen aan lagerejaars en soleerde ze in kindervoorstellingen, o.a. als Bastienne in Mozarts Bastien und Bastienne. In 2012 richtte zij De Stem van Haarlem op, een organisatie die zich tot doel stelt jonge zangers te coachen en een podium te bieden om zo een brug te slaan tussen conservatorium en de beroepspraktijk. Het Prins Bernhard Fonds Noord Holland heeft de Culturele Prijs Noord Holland 2014 toegekend aan De Stem van Haarlem.

Sinds 2005 heeft ze geregelmatig als gastdocent aan de klassieke zangafdeling van Codarts lesgegeven, sinds seizoen 2013/’14 is zij als hoofdvakdocent aan de afdeling verbonden.

programma

Schönberger Gezien Hercules Segers (wereldpremière) | Gecomponeerd in opdracht van de Doelen en het DoelenEnsemble

Om 19.15 gesprek met Elmer Schönberger op de Red Sofa

Verkoopinformatie
Met aankoop van deze Red Sofa Bankpas krijgt u toegang tot alle Red Sofa-concerten 2019-2020 (indien beschikbaar). Een maand voor elk concert krijgt u bericht om uw kaart voor het komende concert te reserveren.

credits

DoelenEnsemble | Arie van Beek dirigent | Charlotte Riedijk sopraan