Shahram Nazeri

Live in Concert
28 sep
20:15
  • za 28 sep
    20:15
    Willem Burger Zaal
  • Prijzen exclusief servicekosten vanaf € 2,75 per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

De Koerdisch-Iraanse zanger Shahram Nazeri (Kermanshah, 1950) is een fenomeen in eigen land. Zijn expressieve, warme stem en zijn tekstkeuze hebben hem gemaakt tot een van de meest geliefde zangers van Iran. Bovendien weet hij met zijn vertolking van Koerdische en Perzische soefimuziek een groot westers publiek te bereiken. Dit leidde tot vele internationale prijzen en onderscheidingen. Met zijn opnamen van Perzische klassieke soefimuziek heeft hij vele verkooprecords gebroken.

Shahram Nazeri ( شهرام ناظری‎ ) werd op jonge leeftijd geschoold door meesters als Abdollah Davami, Nourali Boroumand en Mahmood Karimi. Al snel wijdde hij zich aan repertoire op teksten van bekende soefidichters als Mawlana Jalal ad-Din Rumi. Daarnaast verbond hij hedendaagse Perzische poëzie met het klassieke repertoire.

Toen hij zelf een gevestigd musicus was, behoorden tot zijn begeleiders musici als Jalil Shahnaz, Hossein Alizadeh, Jalal Zolfonoun en Faramarz Payvar, allen gespecialiseerd in de traditionele Iraanse muziek. Ook werkte hij samen met zijn zoon, de componist Hafez Nazeri. Hij heeft opgetreden op belangrijke festivals in Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika.

Shahram Nazeri werd recent door de Franse regering onderscheiden als ‘Chevalier des Arts et Lettres’ vanwege zijn betekenis voor de traditionele Iraanse muziek.

Persian Nightingale

The New York Times