Ciconia Consort olv Dick van Gasteren

Der Blaue Engel, Berlijn & Parijs in het interbellum
  • vr 13 mrt
    20:15
    Jurriaanse Zaal
  • Prijzen exclusief servicekosten vanaf €2,75 per bestelling (m.u.v. externe verkoop). Meer weten over de servicekosten? Klik hier.

'een spetterend, tot in de puntjes verzorgd ensemble', aldus Klassieke Zaken over Ciconia Consort.

Anuschka en Maria Pedano

In Der blaue Engel van het Haagse strijkorkest Ciconia Consort komen klassieke muziek, amusementsmuziek en theater samen. Het culturele uitgaansleven van Berlijn en Parijs maakt in de jaren '20 een ongekende bloei door. Het is een periode van politieke satire en humoristische maatschappijkritiek en het klassieke muziekleven bevindt zich in een experimentele fase. Bertolt Brecht maakt in Berlijn zijn vernieuwende epische theater, ook wel theater van de vervreemding of politiek theater genoemd. In Parijs ontstaat in de jaren '20 de Groupe des Six, met o.a. Poulenc en Milhaud. De muziek van de groep wordt gekenmerkt door speelsheid en eenvoud, sterk beïnvloed door populaire muziek, zoals Amerikaanse jazz en variété.

De zusjes Maria en Anuschka Pedano zijn veelzijdige jong talenten met affiniteit voor zowel het klassieke als lichte genre. Maria, als meesterlijke vertolker van het Franse chanson, waagt zich nu ook aan de Duitse liederen van Kurt Weil en Erich Korngold.

programma

Charles Koechlin (1867-1950) - Sur les flots lointain
Kurt Weill (1900-1950) - 'Je ne t'aime pas' en 'Die Moritat von Mackie Messer'
Ernst Křenek (1900-1991) - Fünf kurze Stücke fur Streicher, opus 116
Paul Hindemith (1895-1963) - Trauermusik voor altviool en strijkorkest
Darius Milhaud (1892-1974) - Kammersymfonie no. 4 opus 74 voor strijkers
Erich Korngold (1897-1957) - Mariettes Lied uit: Die tote Stadt en (delen uit) Symphonic serenade opus 39

credits

m.m.v. Maria Pedano zang | Anuschka Pedano altviool

Paul Hindemith Trauermusik voor altviool en strijkorkest | Ernst Křenek Fünf kurze Stücke für Streicher | Darius Milhaud Kamersymfonie nr.4 voor strijkers | Charles Koechlin Sur les flots lointain | Erich Wolfgang Korngold Mariettes Lied (uit Die tote Stadt) | Kurt Weill Je ne t’aime pas en Die Moritat von Mackie Messer (uit Dreigroschenoper) | Erich Wolfgang Korngold Symphonic Serenade op.39