© Loïs van de Water
© Loïs van de Water

Atlas Ensemble

Nomaden

Atlas Ensemble | Ed Spanjaard dirigent
Jean-Guihen Queyras cello

Joël Bons Nomaden

Om 19.15 uur Masa Spaan in gesprek met Joël Bons en enkele musici op de Red Sofa

Verkoopinformatie
  Met aankoop van deze Red Sofa Bankpas krijgt u toegang tot alle Red Sofa-concerten 2019-2020 (indien beschikbaar). Een maand voor elk concert krijgt u bericht om uw kaart voor het komende concert te reserveren.

5 okt
20:15
  • za 5 okt
    20:15
    Jurriaanse Zaal
  • Prijzen exclusief servicekosten vanaf € 2,75 per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Nomaden is een klankmozaïek van ruim een uur, dat Joël Bons in opdracht van de Cello Biënnale 2016 componeerde voor Jean-Guihen Queyras en het Atlas Ensemble. Bons kreeg hiervoor de University of Louisville Grawemeyer Award for Music Composition 2019, ook wel de ‘Nobelprijs voor muziek’ genoemd. Bij de recente opname en uitgave op het platenlabel BIS past een mooie reprise van dit unieke programma.

Cellist Jean-Guihen Queyras gaat op wereldreis met de musici van het Atlas Ensemble en hun bijzondere snaar- en blaasinstrumenten. In dit klankmozaïek verbindt componist Joël Bons de muzikale werelden van de muzikale nomaden en is Queyras hun gids. Hij ontmoet de Azerbeidzjaanse kamanchavirtuoos Elshan Mansurov, het Chinese shengfenomeen Wu Wei, de Iraanse setarspeler Kiya Tabassian en de Japanse shotovenares Naomi Sato. Allen maken ze deel uit van het Atlas Ensemble dat op een uitzonderlijke manier klassieke westerse instrumenten laat samenklinken met traditionele instrumenten uit Azië.

Anna voor de Wind - klarinet
Dario Calderone - contrabas
Elcin Naqiyev - tar
Elshan Mansurov - kamancha
Emi Ohi Resnick - viool
Ernest Rombout - hobo
Frank Brakkee - alt viool
Gorka Catediano - percussie
Harrie Starreveld - shakuhachi / fluit
Kiya Tabassian - setar
Laurent Warnier - percussie
Naomi Sato - sho
Neva Özgen - kemençe
Raphaela Danksagmuller - duduk
Modar Salama - tombak
Wu Wei - sheng
Yuanchun Zhao - erhu
Yuji Nakagawa - sarangi

Beluister hier alvast de podcast met Joël Bons
 

De trefzekerheid van Bons’ visioen en het fenomenale spel van de musici maken Nomaden tot een belevenis van de eerste orde.

de Volkskrant *****