Hespèrion XXI & La Capella Reial de Catalunya

De routes van de slavernij

Hespèrion XXl & La Capella Reial de Catalunya o.l.v. Jordi Savall - viola da gamba
  • wo 18 mrt
    20:15
    Grote Zaal
  • Prijzen exclusief servicekosten vanaf €2,75 per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Jordi Savall, brengt veertig musici samen om de tragedie van de slavernij in muziek en tekst te vertellen. 

Jordi Savall en zijn wereldberoemde ensembles keren terug, voor het eerst sinds de uitvoering van zijn Erasmus epos in 2015. Deze productie, net zo imponerend, brengt veertig musici samen om de tragedie van de slavernij in muziek en tekst te vertellen. Een acteur leest voor uit actuele teksten en uit getuigenissen die samen meer dan vier eeuwen omspannen.

Jordi Savall en Hespèrion XXI
Vanuit vogelperspectief verkent Jordi Savall al jarenlang de Europese muziekhistorie. Hij zoekt de culturele verbondenheid van de landen in Europa, ondanks de politieke tegenstellingen. Hij verkent de randen van het continent en overschrijdt die, nieuwsgierig en vol engagement. Hij graaft in oorlogen die, met al hun tragiek, nog doorwerken tot op de dag van vandaag. Met zijn ensembles Hespèrion XXI en Capella Reial de Catalunya, en musici uit Afrika en Zuid-Amerika heeft Savall dit keer muziek bijeengebracht rondom het thema van de slavenroutes – een donkere bladzijde uit de westerse cultuur.

Slachtoffers van de mensenhandel
Savall en de zijnen brengen volksmuziek van afstammelingen van slaven waarin de herinnering aan het verleden voortleeft, en er klinken gezangen uit West-Afrika, Brazilië, Mexico en de Caribische eilanden. Maar er is ook muziek uit Europa die werd geïnspireerd door liederen en dansen van slaven: werken van componisten als Mateo Flecha, Gaspar Fernandes, Juan García de Céspedes en Diego Durón. Savall brengt een klinkend eerbetoon aan de ontelbare slachtoffers van de mensenhandel van weleer, aan het lijden van miljoenen, voor wie muziek een bron was van hoop en troost.

‘waarschijnlijk de enige wereldster binnen de oude muziek’

NRC

programma

Om 19.15 uur inleiding

credits

La Capella Reial de Catalunya en Hespèrion XXI | o.l.v. Jordi Savall viola da gamba en artistieke leiding
m.m.v. Tembembe Ensamble Continuo (Mexico/Colombia) | Mohamed Diaby (Mali) stem | Maria Juliana Linhares (Brazilië) sopraan | Ada Coronel (Mexico) stem | ntb spreker | ntb spreker

Met steun van het Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Institut Ramon Llull en Unesco.