Pianonacht

Twaalf pianisten, drie podia, old school singalongs, pianofilms, pianotalk en een echte pianola! En dat allemaal tot diep in de nacht...
26 okt
20:00
  • za 26 okt
    20:00 - 01:30
    Diverse zalen
  • Prijzen exclusief servicekosten vanaf € 2,75 per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Avondvullend programma met de spotlights op de piano. Jazz, pop, klassiek, modern, crossovers met elektronica, en alles wat niet in een hokje te plaatsen is komt aan bod. 

In de Pianonacht van 26 oktober draait alles in de Doelen om de piano.

Beleef pianomuziek in al zijn soorten en maten. Van jazz tot klassiek tot elektronisch. Beluister bekende Nederlandse pianisten tijdens speciale optredens, interviews en ja... een Beatles singalong. Ook worden er docu's en spannende 50s piano cultfilms vertoond. Ken je bijvoorbeeld The 5.000 fingers of Dr. T? Een film over een angstaanjagende pianoleraar en zijn onwillige leerling Bart. Of ga op avontuur en trek een lootje voor een geheim concert op een unieke locatie in het gebouw. 

Daarnaast voelt presentatrice Jet Sol tijdens Pianotalk een aantal special guests aan de tand over hun piano-avonturen. Zo schuift Peter A. Tol van Crystal Music Company aan om over zijn wereldberoemde transparante vleugels te vertellen. Franse fotograaf en pianist Romain Thierry te gast met zijn boek Requiem Pour Piano, een fascinerende fotoserie van vergeten piano’s in verlaten huizen. De vernieuwde van Cappellenzaal richten we in als heuse jazzclub, waar stride-koning Bram Wijnands tot vroeg in de uurtjes zal spelen. We eindigen de Pianonacht dansend, uiteraard onder pianobegeleiding. 

De pianisten 
Naast de drie pianotalenten van Codarts die geheime mini-concerten zullen verzorgen treden de volgende pianisten op:

Helena Basilova
Speciaal voor de Pianonacht bewerkte Helena het werk van muziekpionier Morton Feldman, Triadic Memories, in een speciale pianonacht-versie. De Russische pianist combineert haar pianowerken met poëzie, theater en filosofie.

Mike Boddé
De Rotterdamse pianist en schrijver, bekend van Podium Witteman, zijn hilarische cabaretprogramma’s en de komische muziek TV-quiz De Mike & Thomas Show komt met een verrassend programma getiteld Spacepiano, een combi van piano en live elektronica.

Pieter de Graaf
Voor de eerste keer solo in de Doelen: voormalig Kyteman Orchestra toetsenist Pieter de Graaf. Ook deze pianist experimenteert met elektronica en wel in het stuk Fermata, geïnspireerd op o.a. Chopin, Rachmaninov, Keith Jarrett en Miles Davis. Ook voor liefhebbers van bv. Nils Frahm. 

Daria van den Bercken
Befaamd TED-talk spreekster en begenadigd pianiste komt tijdens de -Nacht met een intrigerende combinatie van beeldende kunst – tot stand gekomen in samenwerking met een groep wetenschappers – en sonates van Scarlatti. 

Bram Wijnands
Wijnands is een van de beste ‘stride’ pianisten ter wereld, een genre ontstaan aan de Amerikaanse East Coast in de jaren ‘30 en ‘40.  All the way from Kansas City waan je je met zijn opzwepende jazz in een mid century jazz bar. 

Ruben Hein

Een pianist die ondertussen zo’n naam heeft gemaakt bij het grote publiek als Ruben Hein mag natuurlijk niet ontbreken in dit programma. Ruben won een Edison, werkte al met veel verschillende artiesten samen (variërend van Hans Teeuwen tot het Metropole Orkest), en heeft al vijf albums op zak. Zijn laatste album Groundwork Rising schreef hij in de bossen, alleen zingend achter een oude rode piano. Tijdens de Pianonacht neemt hij zijn band mee en speelt hij muziek van dit laatste album.

Ruben Hein
– toetsen
Wessel Herbschleb – gitaar
Julian du Perron – gitaar en slagwerk

Abel Marcel

Afropiano is de titel die de Cubaanse pianist, arrangeur, componist en bandleader Abel Marcel aan zijn programma in de Pianonacht gaf. Ooit kwam hij uit Cuba naar Rotterdam om bij Codarts verder te studeren en kreeg direct na zijn afstuderen een baan als docent aangeboden. Neem een drankje mee en waan je in een Caribische salon, waar de piano al sinds de negentiende eeuw centraal staat. 

Abel Marcel – Piano & zang
Samuel Ruiz - Bas
Naile Sosa - Drums, slagwerk & zang

Maarten van Veen
De Rotterdamse pianist is kind aan huis in de Doelen en Radio 4. Naast concertpianist is hij artistiek leider en programmeur van het Doelen Ensemble en artistiek leider van het Amsterdamse Hortus Ensemble. Tijdens de Pianonacht komt de bedenker van Piano Slam met verrassende pop-up optredens.

Marlies du Mosch
Deze Rotterdamse componiste zette onder meer gedichten van Ramsey Nasr op muziek. Dit werk werd later onder andere uitgevoerd door het Metropole Orkest in Paradiso.  Tijdens de Pianonacht kun je lekker meezingen met haar Beatles classics. Meezingen mag!

credits

Met optredens van Helena Basilova, Mike Boddé, Pieter de Graaf, Daria van den Bercken, Bram Wijnands, Ruben Hein en Abel Marcel, Marlies Du Mosch en Maarten van Veen.