Piano Special

Pianonacht

Met optredens van Helena Basilova, Mike Boddé, Pieter de Graaf, Daria van den Bercken, Bram Wijnands, Ruben Hein en Abel Marcel.

26 okt
20:00
  • za 26 okt
    20:00 - 01:30
    Diverse zalen
  • Prijzen exclusief servicekosten vanaf € 2,75 per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Avondvullend programma met de spotlights op de piano. Jazz, pop, klassiek, modern, crossovers met elektronica, en alles wat niet in een hokje te plaatsen is komt aan bod. Korte optredens van diverse bekende pianisten, interviews, pianofilms, dansen op pianomuziek en geheime pianoconcertjes, verzorgd door de klassieke pianosectie van Codarts.

Helena Basilova
Speciaal voor de Pianonacht vormt pianist Helena Basilova het baanbrekende werk van New Yorkse muziekpionier Morton Feldman, Triadic Memories, om tot een 45 minuten durende versie. Termen zoals Hand-made music, A questions about rhythm en A figure in memory, maken alvast nieuwsgierig. Dompel je in de Jurriaanse Zaal onder in de klanken van Feldman, gebaseerd op patronen en herhaling. “Biggest butterfly in captivity”, zoals Feldman zelf dit stuk noemt.

Mike Boddé
Mike Boddé keert terug in de Doelen met zijn nieuwe programma Spacepiano. Deze graag geziene Rotterdamse gast laat zich vanavond van een andere kant zien, in een programma bestaande uit piano met live elektronica. We laten ons verrassen.

Pieter de Graaf
Pieter de Graaf is vanavond voor de eerste keer als solist in de Doelen te beluisteren met zijn bijzondere project Fermata. Hij studeerde jazz aan Codarts in Rotterdam, en speelde onder andere als toetsenist in The Kyteman Orchestra. Voor Fermata liet hij zich inspireren door muziek van onder meer Chopin, Rachmaninov, Keith Jarrett en Miles Davis in combinatie met de mogelijkheden die elektronica te bieden heeft. Het resultaat is nieuwe geïmproviseerde neo-klassieke muziek die je niet loslaat.

Daria van den Bercken
Naast een fantastische pianist is Daria van den Bercken ook een zeer inspirerende spreker en denker. Zo is haar TEDTalk uit 2014 door de internationale TED organisatie genoemd als ‘one of the most powerful ideas of 2014’. Voor haar nieuwste project dook ze in de wereld van Domenico Scarlatti en bracht een cd met zijn solo sonates uit. Voor het artwork van de cd ging ze de samenwerking aan met, jawel, een groep wetenschappers. De beeldende kunst die daaruit volgde neemt ze mee naar dit concert, waarbij ze uitlegt hoe deze beelden tot stand kwamen. Het allerbelangrijkste: uiteraard verblijdt ze ons met prachtige sonates van Scarlatti.

Bram Wijnands
Deze Nederlandse pianist, sinds de jaren negentig woonachtig in Kansas City, reist speciaal voor de Pianonacht heen en weer naar Nederland. Al tijdens zijn studie specialiseerde hij zich in jazz en swing uit de jaren ’30 en ’40 en reisde veel naar Amerika om daar op te treden. Ondertussen staat hij te boek als één van de beste “stride” pianisten ter wereld. Er werd in Kansas City een Bram Wijnands Day in het leven geroepen, als erkenning voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van de jazz scene in de stad. Verwacht een knallend optreden waarbij stilzitten onmogelijk is.

Ruben Hein

Een pianist die ondertussen zo’n naam heeft gemaakt bij het grote publiek als Ruben Hein mag natuurlijk niet ontbreken in dit programma. Ruben won een Edison, werkte al met veel verschillende artiesten samen (variërend van Hans Teeuwen tot het Metropole Orkest), en heeft al vijf albums op zak. Zijn laatste album Groundwork Rising schreef hij in de bossen, alleen zingend achter een oude rode piano. Tijdens de Pianonacht neemt hij zijn band mee en speelt hij muziek van dit laatste album.

Ruben Hein
– toetsen
Wessel Herbschleb – gitaar
Julian du Perron – gitaar en slagwerk

Abel Marcel
Al voor hij zijn masteropleiding in Nederland begon, trad deze Cubaanse pianist op met verschillende grootheden uit de latin jazz scene. Abel kwam uit Cuba naar Rotterdam om zich verder te ontwikkelen bij Codarts, waar hij direct na zijn afstuderen een baan als docent aangeboden kreeg. Hij specialiseerde zich in Afro-Caribische muziek, maar is eigenlijk van alle markten thuis door zijn klassieke opleiding en zijn rol als band leader, componist, arrangeur en producent. Neem een drankje mee en waan je in een Caribische salon, waar de piano al sinds de negentiende eeuw centraal staat. Abel gaf dit programma de titel Afropiano.

Abel Marcel – Piano & zang
Samuel Ruiz - Bas
Naile Sosa - Drums, slagwerk & zang