Orgelcursus

Bach en de Kleine Prins (2/2)


Verkoopinformatie
Alleen te koop als tweedelige Orgelcursus - totaal € 20 - niet los verkrijgbaar.
13 mrt
20:00
  • wo 13 mrt
    20:00 - 21:30
    Eduard Flipse Zaal
    Geweest
  • Prijzen exclusief servicekosten vanaf € 2,75 per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Bach en de Kleine Prins
Bach maakte op een bijzondere manier kennis met de verzameling van twaalf vioolconcerten van Vivaldi.
Het was Bachs broodheer, de jonge Prinz Johann Ernst von Sachsen-Weimar die tijdens zijn verblijf in Holland een bezoek aan Amsterdam bracht en daar in de Nieuwe Kerk aan de Dam de blinde organist Jan Jacob de Graaf het prachtige stadsorgel hoorde bespelen.

De Graaf voerde daar tijdens de openbare stadsconcerten vaak de nieuwste instrumentale composities uit die hij zelf had bewerkt voor orgelsolo van oa. Vivaldi. Composities die te koop waren bij de beroemde drukker en uitgever Estienne Roger. De Prins was onder de indruk van deze muziek en kocht in Amsterdam stapels nieuwe Italiaanse muziek en liet die per postkoets vervoeren naar zijn paleis in Weimar. Thuisgekomen vertelde hij Bach over zijn muzikale ervaringen in Amsterdam en vroeg hij aan Bach de nieuwe concerten van Vivaldi te bewerken voor orgel en/of clavecimbel. Vijf concerten uit Vivaldi’s opus 3 kennen we in een bewerking van Bach. Of hij meerdere concerten bewerkte weten we niet.
Het is mogelijk dat dat wel zo is en dat ze verloren zijn gegaan. Geert Bierling, grote fan van deze Bachbewerkingen, voert ze graag uit en maakte van de ontbrekende zeven concerten zelf een bewerking voor orgel. Hij kroop als het ware in de huid van de bewerker Bach.
Deel 2
Waar werkten de componisten in Venetië en wie waren hun opdrachtgevers?
Was het uitgeven lucratief? Hoe werd deze muziek over Europa verspreid?
Geert Bierling zal de deelnemers aan de speeltafel van het Doelenorgel kennis laten maken met de manier waarop de Concerten werden uitgevoerd.
Ook aandacht voor het aller beroemdste Concert dat volgens de Italiaanse smaak (Il Gusto Italiano) werd gecomponeerd – Het Italiaans Concert van Johann Sebastian Bach.
In dit sublieme Concert voor clavecimbel solo laat Bach zien dat hij Italiaanser is dan zijn Venetiaanse tijdgenoten! Geert Bierling maakte een bewerking voor orgel, die hij uitvoert op het Doelenorgel in de serie Organs United op zaterdag 25 mei 2019.

Deel 1 vindt plaats op woensdag 6 februari 2019.

Actief op Facebook? Bezoek dan het Facebookevent.