Pavel Haas Quartet

Dvorák en Tsjaikovski
Pavel Haas Quartet |

Dvorák Strijkkwartet nr.14 in As op.105 | Tsjaikovski Strijkkwartet nr.3 in es op.309 apr
20:15
  • di 9 apr
    20:15
    Jurriaanse Zaal
    Geweest
  • Prijzen exclusief servicekosten vanaf € 2,75 per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Het Pavel Haas Quartet geldt als een van de beste kwartetten van dit moment. Het toonaangevende tijdschrift The Strad noemde de meest recente cd van het Tsjechische kwartet met Dvoráks Strijkkwintet en Pianokwintet ‘betoverend’. Het gelauwerde viertal speelt van Dvorák en Tsjaikovski hun laatste kwartetten.

Dvorák keerde na drie jaar Amerika in april 1895 terug naar zijn Boheemse geboortegrond. Zijn blijdschap weer terug te zijn in zijn geliefde vaderland gaf hem blijkbaar vleugels, want hij voltooide dat jaar zijn Dertiende én zijn Veertiende Strijkkwartet. Beide ademen het opgewekte gemoed van de componist. Tsjaikovski droeg zijn Derde Strijkkwartet op ter nagedachtenis aan de vioolvirtuoos Ferdinand Laub, die als primarius van het Moskou Kwartet Tsjaikovski’s eerste twee kwartetten mede in première had gebracht.

Om 19.30 uur een Voorconcert in de Jurriaanse Zaal met een programma dat een brug vormt naar het avondconcert.

Desiderio Trio
Federico Altare - fluit | Maria Polo García - cello | Ruben Plazier - piano

Felix Mendelssohn
Pianotrio nr.2 in c op.66 (door Mendelssohn zelf bewerkt voor fluit, cello en piano)
• Allegro energico e con fuoco
• Andante espressivo
• Scherzo: Molto allegro quasi presto
• Finale: Allegro appassionato

Het Desiderio Trio is een jong en veelbelovend ensemble dat in 2017 werd gevormd tijdens het kamermuziekprogramma van Codarts. De musici delen een passie om repertoire uit te voeren dat soms onbekend is, maar zeer de moeite van het luisteren waard. Vandaar hun naam Desiderio Trio. ‘Desiderio’ verwijst ook naar de beroemde priester, schrijver en filosoof Desiderius Erasmus, geboren in Rotterdam, de stad waar het trio samenkwam en nog steeds samenwerkt. Bijgestaan door docenten als Eva Stegeman, Stéphane de May, Bart van de Roer en Nancy Braithwaite heeft het trio in korte tijd een grote ontwikkeling doorgemaakt.
Bij de Grote Kamermuziek Prijs 2018 bereikte het trio de finale. Hun ‘YoungStars’ concert tijdens de ChambeR 2018 (kamermuziekfestival van het Rotterdams Philharmonisch Orkest), op de 31e verdieping van gebouw ‘De Rotterdam’ was letterlijk én figuurlijk een hoogtepunt.
Actief op Facebook? Bezoek dan het Facebookevent.