Quatuor Ébène

Beethoven en Brahms


Beethoven Strijkkwartet nr.1 in F op.18 nr.1 | Brahms Strijkkwartet nr.1 in c op.51 nr.1 | Beethoven Strijkkwartet nr.7 in F op.59 nr.1 ‘Razumovsky’19 mrt
20:15
  • di 19 mrt
    20:15
    Jurriaanse Zaal
  • Prijzen exclusief servicekosten vanaf € 2 per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Quatuor Ébène – bekend om zijn charismatische spel, frisse benadering en inventiviteit – is opnieuw te gast in de Doelen! Het succesvolle Franse strijkkwartet speelt werken van twee kamermuziekmeesters: Beethoven en Brahms.

De drie Strijkkwartetten opus 59, die Beethoven voor graaf Rasumovsky schreef (vandaar de bijnaam én vandaar dat Beethoven er ‘Russische’ melodieën in toepaste), verschillen stilistisch nogal van Beethovens eerste zes Strijkkwartetten opus 18 van vijf jaar eerder: ze zijn langer, vindingrijker en avontuurlijker. Een Weense correspondent zal de gevoelens van velen vertolkt hebben, toen hij deze kamermuziek omschreef als ‘groots van visie (...), maar bij vlagen moeilijk te vatten’. Warmpjes tussen Beethovens Eerste en Zevende Strijkkwartet ingeklemd zit het geestdriftige Eerste Strijkkwartet van Brahms, dat hij pas na jaren sleutelen aan het publiek toevertrouwde.
Actief op Facebook? Bezoek dan het Facebookevent.

Beluister de spotify playlist van Quatuor Ébène.