Quatuor Ébène

Beethoven en Brahms

Beethoven Strijkkwartet nr.1 in F op.18 nr.1 | Brahms Strijkkwartet nr.1 in c op.51 nr.1 | Beethoven Strijkkwartet nr.7 in F op.59 nr.1 ‘Razumovsky’Verkoopinformatie
Om 19.30 uur een ‘Voorconcert’ in de Jurriaanse Zaal door het Adorno String Quartet.

19 mrt
20:15
  • di 19 mrt
    20:15
    Jurriaanse Zaal
    Geweest
  • Prijzen exclusief servicekosten vanaf € 2,75 per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Quatuor Ébène – bekend om zijn charismatische spel, frisse benadering en inventiviteit – is opnieuw te gast in de Doelen! Het succesvolle Franse strijkkwartet speelt werken van twee kamermuziekmeesters: Beethoven en Brahms.

De drie Strijkkwartetten opus 59, die Beethoven voor graaf Rasumovsky schreef (vandaar de bijnaam én vandaar dat Beethoven er ‘Russische’ melodieën in toepaste), verschillen stilistisch nogal van Beethovens eerste zes Strijkkwartetten opus 18 van vijf jaar eerder: ze zijn langer, vindingrijker en avontuurlijker. Een Weense correspondent zal de gevoelens van velen vertolkt hebben, toen hij deze kamermuziek omschreef als ‘groots van visie (...), maar bij vlagen moeilijk te vatten’. Warmpjes tussen Beethovens Eerste en Zevende Strijkkwartet ingeklemd zit het geestdriftige Eerste Strijkkwartet van Brahms, dat hij pas na jaren sleutelen aan het publiek toevertrouwde.

Om 19.30 uur een Voorconcert in de Jurriaanse Zaal met een programma dat een brug vormt naar het avondconcert.

Adorno String Quartet
Angel Campos Requena - viool
Celia Molina Gomez - viool
Marta Ocete Montoro - altviool *
Patrycja Skowrońska - cello

Ludwig van Beethoven
Strijkkwartet nr.4 in c opus 18 nr.4
• Allegro ma non tanto
• Andante scherzoso quasi allegretto
• Menuetto: Allegretto & Trio
• Allegro - Prestissimo
Het Adorno String Quartet is in 2017 gevormd door studenten van Codarts Rotterdam. De naam is ontleend aan de grote Duitse filosoof, socioloog, psycholoog en componist Theodor Adorno (1903-1969), bekend om zijn kritische theorie over de samenleving. De leden van dit jonge strijkkwartet komen Spanje (Angel Campos Requena, Celia Molina Gomez, Marta Ocete Montoro) en Polen (Patrycja Skowronska).
Allen speelden in prestigieuze jeugdorkesten als JONDE en het Nationaal Jeugd Orkest (NJO). Daarbij waren ze te gast in concertzalen van Shanghai tot Berlijn. Het Adorno String Quartet wordt gecoacht door Gijs Kramers, altviolist van het Ruysdael Kwartet, en treedt geregeld op in Nederland met repertoire van Mozart en Sjostakovitsj tot hedendaagse muziek.

* vanavond wordt altvioliste Marta Oceto Montoro vervangen door Esther Fernandez Olalla.

Adorno String Quartet
Adorno String Quartet

Actief op Facebook? Bezoek dan het Facebookevent.

Beluister de spotify playlist van Quatuor Ébène.