Johannes-Passion

Ton Koopman en Amsterdam Baroque Orchestra & Choir
14 mrt
20:15
  • wo 14 mrt
    20:15
    Grote Zaal
    Geweest
  • Prijzen exclusief servicekosten vanaf € 2,75 per bestelling. Meer weten over de servicekosten bij bestelling? Klik hier.

Amsterdam Baroque Orchestra & Choir
Ton Koopman dirigent
Yetzabel Arias Fernandez sopraan
Maarten Engeltjes altus
Tilman Lichdi tenor
Klaus Mertens bas-bariton

Bach Johannes-Passion


De Johannes-Passion is korter dan de Matthäus-Passion, maar minstens zo aangrijpend. De evangelist Johannes is in zijn versie van het lijdensverhaal van Jezus iets meer ‘to the point’ dan de andere evangelisten. Bach maakt daar prachtig gebruik van: de Johannes-Passion heeft vaart, dynamiek en drama. Bach gaf het koor daarin een belangrijke rol. Onder meer als kwaad volk, schijnheilige schriftgeleerden en mee-lijdende gelovigen geven zij het verhaal een rijke schakering aan emoties mee. Daarnaast zijn natuurlijk aria’s als ‘Zerfließe, mein Herze’ en ‘Ergwäge’ hoogtepunten van deze passie (én van barokmuziek überhaupt).

Ton Koopman en zijn Amsterdam Baroque Orchestra & Choir zijn ware specialisten op het gebied van Bachs muziek. Koopman ontving vele prijzen voor zijn Bachopnamen en -interpretaties. Hoewel hij al talloze malen de passies van Bach uitvoerde, blijft hij er naar eigen zeggen nog steeds nieuwe details in ontdekken: ‘Bach blijft inspireren, hij is de allergrootste’.

BACHBIJBEL
Het meest bijzondere document uit Bachs leven is sinds kort beschikbaar als unieke facsimile-uitgave. Een heruitgave die er precies zo uitziet als het origineel. Compleet met aantekeningen van Bach zelf.

Unieke kans om de Bachbijbel in te zien!
Voorafgaand en na afloop van dit concert wordt het speciale inzage-exemplaar van de Bachbijbel door Donner getoond in de Doelen. Daarnaast is de Bachbijbel van 5 tot 18 maart 2018 (Boekenweek 10 - 18 maart) in te zien bij Boekhandel Donner.

Deze Bijbel uit het boekenbezit van Bach heeft de componist intensief gebruikt. Hij onderstreepte passages, corrigeerde fouten en zette er opmerkingen bij. Het origineel bevindt zich in een bibliotheek in Amerika. De Friese uitgever Van Wijnen heeft er een unieke kunstfacsimile van gemaakt. Drie enorme boekdelen in een fraaie houten kist, in een beperkte oplage, voor liefhebbers van bijzondere Bijbels en voor liefhebbers van de muziek van Bach.
Van de Bach-Bijbel worden wereldwijd ten hoogste duizend met de hand genummerde exemplaren gedrukt. Daarmee is elk exemplaar van de Bijbel uniek.

Lees hier meer over de Bachbijbel of bezoek de site van Donner voor meer informatie.